Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

zimowe problemy z odpaleniem samochodu

maciej1976

Rekomendowane odpowiedzi

witam szanownych forumowiczow

Jak co roku mam problem z odpaleniem auta' w zeszlym roku jakos dalem rade ele teraz jest jeszcze gorzej. Moje auto to Renault Megane Scenic 1,6 8V rocznik 1998 , sprawa wyglada tak ze na zimnym silniku ma problemy z odpaleniem i musze go bardzo dlugo krecic na rozruszniku - jak juz odpali to musze go przez jakis czas zylowac aby nie zgasl bo jezeli tego nie robie i zostawie go na wolnych obrotach to sam swiruje dostaje momentalnie wysokich obrotow i zaraz gasnie........

Natomiast na rozgrzanym problem znika

pierwsza moja mysl to filtr paliwa wiec go wymienilem (niestety problem pozostal) potem pomyslalem o silniczku krokowym lub o czujniku Halla ale nie wiem jak jak to sprawdzic

BLAGAM KOLEDZY POMOZCIE!!!

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki

P_r_z_e_m_o

Podmień czujnik położenia wału i będziesz wiedział czy to on powoduje problem. Jeżeli chcesz to mam taki czujnik i mogę zmierzyć jego rezystancję ewentualnie mogę sprzedać.

Edytowane przez zawisza1980

Do sprawdzenia impulsator (sprawdź rezystancje powinna być w granicach 250 ohm) i instalacje od niego do ECU, sprawdź cewki (przerabiałem w 2 aucie podobny problem na zimnym można było się zakręcić na śmierć a na ciepłym na strzał) no i sprężanie na garach.

Podmień czujnik położenia wału i będziesz wiedział czy to on powoduje problem. Jeżeli chcesz to mam taki czujnik i mogę zmierzyć jego rezystancję ewentualnie mogę sprzedać.

kolego zmierzyłem rezystancje sam i jest 230 OM wiec chyba dobrze bo sprawdzałem w literatuze to powinno byc pomiedzy 200 a 270 OM

Kolego a taką prostą czynność jak regulacja zaworów kiedy ostatnio była u Ciebie przeeprowadzona? Miałem scenica 1.6 a potem 2.0 oba 8v i takie same problemy. Mineły po regulacji zaworków. Może taka sugestia się przyda.Pozdrawiam