Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwny dźwięk pod maską

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam Renault Megane CC 2.0 z 2004r. Po zakupie została założona instalacja gazowa, po ktorej prawdopodobnie pojawił się nieznany dźwiek. Przed założeniem instalacji nie zwróciłem uwagi na ten dźwięk albo nie występował. Slychać go tak jakby tam gdzie znajduje się przepustnica. Wybieram się do mechanika nie długo ale jeśli ktoś również miał taki problem proszę o podpowiedź?

Na poniższym linku zamieściłem nagranie dzwięku jaki słychać w aucie. Wcześniej dźwięk pojawiał się raczej przy zimnych silniku a teraz nawet jak samochód jest rozgrzany.

Link:

http://www.speedyshare.com/huQQP/Glos-002.amr

Edytowane przez mateuszg1990

Odma olejowa, ten temat był poruszany na forum 1000 razy, wystarczy trochę poszukać, jest to częsta przypadłość 2.0 literówek, miałem to samo,odma znajduje się za przepustnicą, pomaga wyczyszczenie, naciągniecie sprężynek w odmie i wymiana dwóch o-ringów. Poszukaj sobie na forum, a znajdziesz nawet zdjęcia tej odmy.

Temat do zamknięcia, pozdrawiam.

rafoooo, fajnie że podałeś rozwiązanie problemu, jednak o zamknięciu wątka decyduje autor ewentualnie moderator, a nie poirytowany user.

Zawsze trafi się ktoś stykajacy się z danym problemem pierwszy raz i nie musi wiedzieć czego ma szukać. Protekcjonalny ton niczemu tu nie służy.

W którym miejscu, według Ciebie użyłem "protekcjonalnego tonu"? Nie wywyższam się, ani nie uznaję się za jakiegoś znawcę, ale uważam, że funkcja "szukaj" nie boli, wystarczy wpisać: "dziwny dźwięk" i wyskakuje na ten temat parę wyników. Jak by każdy z swoim problemem zakładał nowy temat to by się zrobił śmietnik, a nie forum.

Dzisiaj miałem możliwość wysłuchać ten pliku z dźwiękiem :) Ja bym to nazwał "trąbka pod maską" :)

Otóż uważam, że nie zawsze wie się co wpisać do wyszukiwarki. Sentencja "dziwny dźwieĸ" wydaje się tak niedorzeczna, że chyba bym nie użył tego sformułowania żeby szukać czegoś na technicznym forum. Prawda jest taka, że dźwięk pukającej klapki obiegu wewnętrznego w MI, pisk wspomagania w MII, skrzypienie zawieszenia, jęczenie podczas skręcania itp. mogą być określone jako "dziwny dźwięk" i trzeba być na bieżąco z przeglądaniem forum, aby wiedzieć jak zostały opisane i czego szukać. Co oczywiste nie każy jest, więc pyta bo od tego jest forum. i tutaj potrzebna jest doza wyrozumialości zamiast poirytowania. Jeśli diagnoza okaże się słuszna, warto aby autor wątka podzielił się taką informacją celem zablokowania wątka (aby nie mnożyć identycznych).

W temacie śmietnika. Tak, forum to taki śmietnik informacji. Form tak wielkie jak nasze to nawet wysypisko informacji (w pozytywnym tego znaczeniu), a nie każdy ma predyspozycje do przeszukiwania wysypiska celem odnalezienia jednego przedmiotu. Niestety musimy żyć ze świadomością, że będą pojawiały się pytania które już zostały postawione.

Tak więc mateuszg1990 daj znać o trafności diagnozy a wtedy ja osobiście wygaszę ten wątek ku wspólnemu zadowoleniu :)

Edytowane przez Lewy
  • +1 1

Dzięki lewy za wsparcie :) jestem nowy, nie przeglądam tak czesto forum i tak jak napisałeś poprostu dla mnie najszybszym sposobem było dodanie nowego tamatu. Miło, że znajdzie się ktoś wyrozumiały. Pozdro. Jak sprawdze diagnoze to odpowiem :) A jeszcze Rafooo jakbyś mógł mi powiedzieć czy poruszanie sie z tym problemem nie skutkuje pojawieniem sie jakiś innych awarii?

Długo jeździłem z tym dźwiękiem, i może on wprawić jedynie w awarię ucha :) , powiem tak, sama wymiana o-ringów pomoże, jak Ci się nie chce rozbierać tego grzybka, ja osobiście robiłem to parę razy, aż teraz ucichło.

tu masz trochę o tym:

http://megane.com.pl/topic/43255-dziwny-dzwiek-z-silnika-od-rana-20-16v/

Wsadź rękę za przepustnice na odpalonym silniku spróbuj docisnąć ten grzybek od odmy, jak będzie się uciszał to znaczy że o-ringi przepuszczają.

Witam, dzisiaj przy okazji wymiany końcówki drązka w układzie kierowniczym mechanik mi sprawdził ten dźwięk. Tak jak rafooo napisałeś i miałeś racje, przynajmnije mam taka nadzieje. Narazie mechanik wyczyścił tą część od odmy i rozciągnął spręzynke. Przy okazji przeczyscił przepustnice i narazie jest dobrze. Jedynie przy zgaszaniu słychac jednorazowy lekki dźwięk. Mechanik przy wyciąganiu tej cześći niemiał z tym problemu także przypuszcza że wina była w tym że nie była ona dobrze zamocowana i to prawdopodbnie gazownicy przy instalacji zrobili. Dźwieku narazie w każdym razie niema i również zniknął błąd który się pojawiał P0110 z ćiśnieniem powietrza. Możliwe, że jedno było powiązane z drugim. Dzieki panowie za pomoc. Temat do zamknięcia :) pozdro

p.s jeszcze mnie teraz zastanawia to że na postoju obroty podniosły się z 800 na 1000, czy to się unormuje tak czy zostanie teraz tak i czy przez to więcej nie będzie palił? Trzeba clipa zrobic??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 16 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!