darek82 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Szanowni Koledzy, Proszę o pomoc w ustawieniu właściwych parametrów samochodu: dot. moduł ABS 8.0 V3. Mój problem pojawił się po podłaczeniu przeze mnie sondy Clip i nieumiejętnym i nierozsądnym "grzebaniu" w oprogramowaniu sterownika ABS. Kiedy zorientowałem się że na 6-tym biegu nie działa tempomat, zacząłem rozpoznawanie problemu w internecie. Doszukałem się podobnego przypadku i możliwego sposobu na naprawę, poprzez kontrolę i ewentualną korektę patametrów sterownika ABS. Tak więc podłaczyłem Clip'a, wszedłem do modułu ABS sprawdziłem ustawienia i wyskoczył błąd: "DF055 zaprogramowanie parametrów samochodu, 2 Def", monit na wyświetlaczu: sygnał dźwiękowy, "usterka hamulców" STOP, pulsowanie kontrolki ABS. Mój samochód to: Grand Scenic phII, rp. 2006, 2.0 dCi, JM1K, silnik M9R 700, skrzynia PK4. Czy któryś z Szanownych kolegów, może wie jak powinna wyglądać prawidłowa konfiguracja parametrów (jakie wartości): VP004, VP007, VP032? A może powinienem jeśce gdzieś indziej dokonać zmian? Posiadam Instrukcję serwisową do Scenica wydanie z 2003. Niestety nie ma tam nic o Scenicu z silnikiem M9R. Z góry dziękuję za pomoc! DF055.pdf dane auta.pdf inne parametry.pdf obecna konfiguracja.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edarek Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 UKŁAD ABS Diagnostyka DF055 OBECNA PROGRAMOWANIE PARAMETRÓW POJAZDU 1.DEF: Brak zaprogramowania parametrów pojazdu 2.DEF: Niezgodność zaprogramowanych parametrów ZALECENIA Cechy szczególne: Brak zaprogramowania lub nieprawidłowa wartość parametru PR063 "Parametry pojazdu". Miganie kontrolki ESP z częstotliwością 8 Hz poza trybem diagnostycznym. Odczytać parametr PR063 "Parametry pojazdu", użyć polecenia VP004 "Parametry pojazdu" w celu zaprogramowania wartości zmiennej zgodnego z typem pojazdu. Koniecznie wybrać wartość zmienną, która jest zgodna z danym pojazdem. Jeżeli usterka nadal występuje, skontaktować się z techline. PO NAPRAWIE Wykasować usterkę z pamięci modułu elektronicznego. Wykonać jazdę próbną, a następnie ponowną kontrolę za pomocą przyrządu diagnostycznego. VP004: Parametry pojazdu To polecenie umożliwia wykonanie konfiguracji typu silnika + określenia układu hamulcowego + typu nadwozia. Wybrać polecenie VP004 na przyrządzie diagnostycznym (upewnić się że wprowadzone warianty odpowiadają wyposażeniu pojazdu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek82 Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Witam, Dziękuję za zainteresowanie. W załączeniu przesyłam print screen'y VP004 z moimi ustawieniami pojazdu. Parametr PR063: tu podajemy tylko wartość, tj. 84 bez literki J lub S, u mnie jest 84 a jest to zmienna ESP - system którego nie mam, a może powinna wynosić 0 w moim przypadku? Zatem jak należy prawidłowo tą zmienną wpisać: J84, S84 czy 84? A może nieprawidłowo określiłem typ nadwozia? Podałem J a może powinienem ustawić B/C/E/G/K/L ? Wiadomo jak rozumieć te oznaczenia? A typ sprzyni biegów? Posaidam sprzynię manualną 6-tkę ozn. PK4. W Clip'ie trzeba określić: S.B.MAN lub BVA. Wybrałem tą pierwszą, czy dobrze?? Zrobiłem jazdę próbną. Nie działa ABS, jest komunikat na wyświetlaczu: "Usterka hamulców", pilsuje kontrolka od (abs) i świeci STOP. Z góry dziekuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam Dodano: 24 lut 2014 - 12:02 Cześć, Kolego Edarek, mam prośbę, czy dysponujesz może właściwą konfiguracją parametrów dla mojego samochodu, tj: Grand Scenic phII, rp. 2006, 2.0 dCi, JM1K, silnik M9R 700, skrzynia PK4. Jeżeli trzeba, mogę podać VIN. W załączeniu aktualane nastawy. Czy Clip v113 jestem stanie ustawić właściwe dane? Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam UPC_parametry samochodu.pdf abs_synteza.pdf UPC_parametry samochodu.pdf ABS parametry.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edarek Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Witam! Przykro mi ale prawidłowej konfiguracji nie znam. Skrzynia 6-biegowa ma oznaczenie BVM6(chyba). Polecam MR372SCENIC3 poszukaj w net. Jest sporo w 38C.( 38C-10; 38C-11; 38C-38....43 ). Polecam też MR372SCENIC8 (88B-1............14). Edytowane 13 Marca 2014 przez edarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek82 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Cześć, I w końcu udało się naprawić mój problem. Potrzeba niemałej znajomości Clip'a aby wprowadzać własciwe dane. Niestety samo posiadanie programu takiego jak mają w ASO na nic się zda bez doświadczenia. Mechanik też miał problemy, dlatego wymagało to trochę czasu. Jedno jest pewne, dokonał rzeczy z którą w niejednym ASO mieli by problem. Twierdzę tak dlatego, że od samego początku posiadania Scenica bujałem sie z błędem w hamulcu postojowym. Niejednokrotnie podpytywałem w ASO w czym rzecz a oni zawsze, że jest to element wadliwy, podlegał obowiązkowej wymianie (akcji przywoławczej) i proponują odpłatną wymianę. Trochę im się nie dziwię w końcu to hamulec i nikt za parę groszy nie będzie brał odpowiedzialności. Dla kolegów z okolic Zakopanego chętnie podam namiar na gościa. Ale do rzeczy. Prawidłowa konfiguracja w moim przypadku wygląda tak: PR030 wskazania prędkosciomierza wart.: 68; PR020 prędkość pojazdu przy ustawieniu param.: 255; PR063 parametry samochodu: 2 (i tutaj miałem błąd, wpisywałem 84 a powinno być 1 lub 2). Dziękuję za zainteresowanie moim problem a w szczególności koledze edarek Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi