Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

lekkie skoki obrotów, muli przy ruszaniu i nagle wskakuje na obroty

tima

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2-3 dni pojawiło się coś takiego, że na biegu jałowym czuć jakby silnik miał małą czkawkę co chwila delikatnie spadają mu obroty następnie jak ruszam z 1 silnik jest na b. niskich obrotach i po chwili przeskakuje i dostaje nagle właściwych obrotów. Jeśli przed ruszeniem podniosę obroty wtedy nie ma problemu ze spadkiem obrotów. Dodatkowo jadąc np na biegu 3,4 bez dodawania gazu, silnik ma podobną czkawkę jak na jałowych obrotach. Nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny.

Proszę o wskazanie możliwych przyczyn. Scenic z 1997r, silnik 2.0 115KM benzyna.

Pojawił się taki objaw, że obrotomierz wskazywał właściwe obroty a nie było mocy, dźwięk silnika był tę zimny bardziej basowy tak jakby nie pracował przynajmniej 1 cylinder.

Sprawa się wyjaśniła w tej chwili silnik pracuje poprawnie - nic w nim nie robiłem mimo to przeczyszczę przepustnice, świece, silniczek krokowy ot tak.

Parę dni wcześniej awaryjnie zatankowałem za 30 zł na stacji benzynowej nie powiązanej z sieciami. Po prostu musiała być lipna benzyna. Później jak zaświeciła się rezerwa już zatankowałem na orlenie i BP i jak ręką odjął.

A ta lipna stacja znajduje się zaraz koło giełdy elektronicznej na ul Balickiej w Krakowie.

Dodano: 08 maj 2014 - 03:32

Po uspokojeniu się pracy silnika objawy wróciły ze zdwojoną mocą. Szarpał na 3,4 biegu, czasem gasł na jałowym. Nie miał silnik kompletnie mocy. Wymieniłem cewkę, która była jakimś zamiennikiem ponieważ nie miała żadnych numerów i praca wróciła do normy. W związku z tym chciałbym odwołać moje słowa odnośnie stacji benzynowej na Balickiej i za nie Przeprosić. Paliwo w porządku tylko auto nawalało

Edytowane przez aston76