Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Silnik szarpie i nie odpala poprawnie

wilkolaski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

To jest kolejny etap problemu z mojego poprzedniego wątku.

Więc, Scenic I phI, silnik 2.0l 8V benzyna.

Przez jakiś czas były problemy podczas odpalania (pisałem o tym w poprzednim wątku), nie ważne czy silnik był ciepły czy nie. Po odpaleniu po kilkunastu sekundach jazdy samochód zwalniał, tak jakby brakowało mu mocy. W tym czasie spadały obroty do około 500 i mniej. Taki stan trwał kilka sekund po czym wszystko wracało do normy i już się nie powtarzało do końca jazdy. Czasami pomagało odpalenie silnika i odczekanie kilkunastu sekund i dopiero rozpoczęcie jazdy. Wtedy problem nie występował albo nie był tak odczuwalny.

Dzisiaj podczas jazdy samochód nagle zaczął tracić moc. Obroty mocno falowały i miejscami spadły prawie do zera. Zatrzymałem się odczekałem chwilę, odpaliłem z trudem i jakoś dojechałem do celu. Samochód odstał tam jakieś 3 godziny po czym próbowałem go uruchomić. Efekt jest taki że odpala ale silnik strasznie szarpie/drga na zewnątrz nie czuć spalin tylko intensywny zapach benzyny. Obroty skaczą w przedziale 0 - 500. Nie mam kabla żeby podłączyć do złącza ODB i zobaczyć co się dzieje.

Co mogę zrobić/sprawdzić żeby zdiagnozować usterkę ?

Czy problemem takiego zachowania może być zbyt mała ilość paliwa w zbiorniku ? Dodam że wskaźnik jest przy minimum ale rezerwa się jeszcze nie pali.

Przewody łączące świece z cewkami są sprawne, opór około 2,7kΩ.

Świece nie mają zwarcia.

Na desce rozdzielczej nie pali się żadna kontrolka sygnalizująca problem.

Kontrolka immobilizera prawidłowo gaśnie po otworzeniu auta.

Z góry dziękuję za każde info i pomoc.

Pozdrawiam.