przemekk87 Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 mam prośbę ,czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak wymienić filtr powietrza w Megane Grandtour z 2005 ??? jak wogóle się tam dostać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Rozumiem że chodzi o filtr powietrza do silnika. Patrząc od przodu filtr jest po prawej stronie za akumulatorem. Jest ustawiony pionowo. Można go poznać po grubych plastikowych rurach wychodzących z boku. Aby go wyjąć musisz odkręcić dwa wkręty (słaby dostęp, ja kupiłem sobie specjalnie wkrętak w kształcie litery L bo normalne były za długie) Po odkręceniu zdejmuje się pokrywę, też słabo schodzi bo haczy o kable. Potem już łatwizna stary filtr na śmietnik, odkurzaczem wyczyścić wnętrze obudowy z paprochów, liści i innego śmiecia, wsadzić nowy i w odwrotnej kolejności złożyć obudowę. Pierwszy raz zajmie to ok 45 min bo trzeba wyczaić co i jak, a jest strasznie ciasno i człowiek się boi że coś połamie. Następnym razem max 20 min. W każdym bądź razie żadnej wielkiej filozofii nie ma, i każdy o przeciętnych zdolnościach manualnych sobie poradzi. Ale jak ktoś nie lubi się bawić to może poprosić w warsztacie o wymianę. Ja jeżdżę do takiego że jak kupuję na miejscu olej i filtry to wymieniają za free. A że ceny mają przyzwoite to tylko stoję z boku i się wymądrzam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi