adrach Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Generalnie: im szersza opona tym autko będzie spalać więcej paliwa - większa powierzchnia styku z podłożem będzie powodować większe opory toczenia. Powiedzmy, że chcemy wymienić w naszej Megi wszystkie 4 opony o popularnym rozmiarze 175/65/14 na szersze o 1 cm (tj. na 185/60/14). Czy ewentualny wzrost zużycia paliwa spowodowany jazdą na szerszych o 1 cm oponach może być w ogóle zauważalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 wzrost spalania będzie liczony w dziesiątych częściach litra generalnie nie warto zaprzątać sobie tym głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Według mnie ewentualny wzrost spalania będzie nie zauważalny jeśli zmieni się opony tylko o centymetr, jeśli więcej np 4 cm spalanie może wzrosnać ale niewiele zreszta jak wiemy spalanie zależy od warunków i naszej nogi nie ma się co oszukiwać że to przez opony więcej pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 w byłym Golfiku z przejścia zimówka 175 na lato 195 spalania wzrastało o około do 0,5 litra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 U mnie po przejsciu ze 175 na 205 wzroslo o 0,2 (wedle moich obliczen). Czyli tyle co nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiael Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Vivaldi, A może na letnich jeździłeś po prostu mniej ekonomicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Easy, bo na szerszej gumie masz większą tendencję do "butowania" furki, mi megane na 185/60 r14 nie spalała więcej niż na 175/65 r14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 To prawda, ale tylko dlatego ze auto lepiej trzyma sie drogi w zakretach i mozna sobie szybciej pojechac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicpon Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 jak juz rozmawiamy o oponkach to zapytam, zbliza sie wiosna i mysle nad dwoma rozmiarami 195,205/45,50/R16, nie wiecie jak bedzie z dynamika auta czy zmieni sie to w jakims stopniu zebym nie mial 16s do setki heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 205? po co Ci taki klocek? już mocno na koleinach wyrzuca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicpon Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 no to powiedzmy 195, chodzi mi o to czy nie bedzie zmuły, bo spalanie mi jest obojetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 mając 195/50r15 spalanie miałem niemalże takie same jak na 175/70r13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbyczek Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 ja nie zauważam różnicy w spalaniu między 175/65/14 a 195/60/15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 to moze wypowie sie tutaj ktos (o ile jest taka osoba na forum) jak zwieksza sie opór toczny i jaki ma to wpływ na wzrost spalania (w/g mnie swietny temat na prace magisterska, np na "Simrze" na polibudzie albo na badanie ze na takiej i takie próbie przy zwiększeniu oporu tocznego o tyle i tyle spalanie wzrosło sredio o tyle i tyle). ogólnie mozna przyjąc że opór toczny jest funkcja cisnienia w oponach, rodzaju gumy i podłoza a także powierzchni która się styka (czytaj opony) i pewnie czegoś jeszcze. Jak ktos mi taka funkcje pokaże to stawiam piwo (nie dlatego ze to niemozliwe tylko dlatego że chce wiedziec jak to wyglada w rzeczywistości). z moich obliczen wynika że przy ponizszych danych koszty roczne wzrastaja o 180zł (a biorąc pod uwage wartośc pieniadza w czasie to ok 250zł) dane; sredni przebieg roczny; 20000 srednie spalanie; 10l/100km srednia cena benzyny;4,5zł sredni wzrost paliwa (wzięty z sufitu);0,2l/100km stopa % (do renty);5% [ Dodano: 2008-03-12, 21:29 ] na necie cos takiego znalazłem (wikipedia) http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarcie_toczne moze kogos zainteresuje :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 nicpon, na 205 troszke nosi w koleinach, ale prowadzenie i wyglad lepszy. Jesli chodzi o komfort to bedzie pewnie bardzo zbilzony. na 195/50 profil opony to 97,5 mm na 205/45 profil to 92,25 mm Ja kupilem 205 i jestem zadowolony, co do dynamiki, to z przyspieszaniem nie zauwazylem roznicy, natomiast spadla predkosc maksymalna (o ile jest ona dla kogos wazna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi