Nix Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Dziś M II 1,5 dci/80 ( 2003r i 108.000km) mnie zaskoczyła niemile... zrobiła sie w jednej chwili kałuża oleju pod autem... co dziwne olej wygląda jakby miał domieszany pył aluminiowy- jest taki "metaliczny"- to są stricte mikroskopijne drobinki alu...nciekło sporo- może 0,5 litera ... Zdjąłem osłonę silnika na kanale- osłona była pełna oleju- to natępne co najmniej 0,5l i wyraźnie zażygany symering półosi -prawy... i cała obudowa skrzyni od tej strony Pytanie- co mogło się stać? Simering na półosi tak nagle puścił ???? I tak definitywnie że wyleciało z litr oleju od razu ??? I drugie: Czy wymiana simeringu oznacza całkowite wyjęcie skrzyni- i czy można to zlecić srednio kumatemu ale solidnemu "panu Kaziowi" czy też naprawa wymaga ...brrrrr...serwisu ? I trzecie- czy normalnie eksploatacyjnie- olej w skrzymi może być taki " metaliczny" ? Powiedzmy że nie był wymieniany przez 108.000 km...? pzdr! Nix Cóż...skrzynia po prostu poszła... mam już kupioną drugą, używaną, ale kto mi powie ile oleju wchodzi do takiej skrzyni- typ skrzyni to JR5 102 ( do MII 1,5dci 2003 r.) No i czy lać Elf TRJ czy Elf TRX ? z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi