robak_wroc Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Hej. Nie wiem czy dobra czesc forum, ale skoro to ta w ktorej nie naprawia sie mlotkiem, to moze trafilem dobrze. Od pewnego czasu mam problem z zapalajaca sie zolta kontrolka, ktora ogolnie nic nie mowi sama z siebie i trzeba sie pod kompa podlaczyc by dowiedziec sie o co chodzi. Tak tez zrobilem, bo boli mnie fakt, ze auto na biegu jalowym ma 1200 a czasem nawet 2000obr/min po czym jak sobie przypomni, ze jednak jest rozgrzane, czyli tak po okolo 15-20sek spada na ~1000, co nie zmienia faktu, ze z auta ekonomicznego przerodzilo sie w auto ktore lubi sie napic. Jako, ze lubie sie z wszelkimi opcjami szukaj, to zaczalem przygode z tym forum wlasnie od tego, ale nie znalazlem nic konkretnego co by odpowiadalo idealnie tej sycuacji, zatem napisze jakie to ciekawostki powiedzial komputer: 13 Lambda Sensor T=119 short 38 Circuit (mainfold) pressure sensor vacum or electrical nie jestem pewny slowa w nawiasie, bo facet "od komputera" mi to tak nabazgrolil jakby conajmniej lekarzem byl i recepte pisal. Czy po tym mozna konkretnie okreslic co mojemu żabojadowi dolega i co mu zrobic, zeby znow byl mily i przyjemny i zebym nie musial mowic roznych wyrazow ogolnie uwazanych za brzydkie podczas gdy wjezdzam na stacje benzynowa? To pierwsze auto z ktorym mam problem i ma ono komputer. Wszystko co mialem wczesniej albo sie nie psulo, albo metody "mlotkowe" byly pomocne. PS. Zadnych objawow z gasnieciem, itp jak to tu widze w innych postach. Tylko i wylacznie wyzsze obroty na jalowym i spalanie. Moc podczas jazdy bez zmian. Moze (ale nie musi) to byc zwiazane z faktem zatankowania na stacji tesco, bo kontrolka zaczela sie zapalac wlasnie jakos po tym tankowaniu. Moze to zbieg okolicznosci. Najpierw jak sie rozgrzal to potem blad ustepowal i po wylaczeniu i wlaczeniu silnika jak osiagnal temperature robocza, kontrolka juz sie nie zapalala i obroty idealne/niskie bez skokow. Od tamtego czasu tankowalem tylko na shellu i po wymianie calego paliwa z tescowego na shella problem z moca zniknal, ale po ~2-3 tygodniach kontrolka zaczela sie wlaczac bez wzgledu na to czy cieply, czy zimny i tak jej juz zostalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 W nawiasie to wyraz "manifold" Ogólnie do sprawdzenia masz sondę lambda i czujnik podciśnienia w kolektorze ssącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak_wroc Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 a sa jakies metody "domowe" na sprawdzenie? i to tak na raz by w tego samego dnia walnely oba? czy moze jednak lambda padnieta przez co silnikiem inaczej kieruje, a co za tym idzie podcisnienie bedzie inne? tak sobie gdybam. nie to zebym sie znal. laik kompletny jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Sondę możesz sprawdzić. Bierzesz anlogowy voltomierz i podłączas do sondy. Wsazówka na uruchomionym silniku ma oscylować w granicach 0-1V. Najczęściej 0,2-0,8V. Voltomierz cyfrowy do tego pomiaru się nie nada. Podobnie możesz sprawszić czujnik podciśnienia. Jakie ma dawać odczyty lub jaką ma meć rezystancję, trzeba znaleźć w WKŁ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi