bortas Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 witam wszystkich serdecznie, kilka dni temu stalem sie posiadaczem meganki 1.9d 1996. jako nowyu wlasciciel chcialbym o niego zadbac... no i tu pojawia sie pytanie. W zwiazku z tym ze to jest moje pierwsze auto a mechanik ze mnie jak z koziej du.py trabka wiec kompletnie nie wiem od czego zaczac. Wiem ze w pazdzierniku czy listopadzie pierdyknal rozdzad (3.5k zlotowek na to poszlo) wiec mam nadzieje ze wszystko jest ok, mimowszystko dam go do zaufanego mechanika zeby zrobil przeglad... no i pojawia sie moje podstawowe pytanie - co nalezy wymienic na poczatek bez wyjatku (plyny oleje etc) z gory dzieki za pomoc i prosze o wyrozumialosc dla nowego:) pozdr. rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Płyny, filtry warto wymienić. Przynajmniej będziesz wiedział kiedy była ostatnia wymiana. Jeżeli jesteś pewien tej naprawy rozrządu to chociaż jego wymianę masz z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 3500 zł za naprawę po zerwaniu paska? dużo... to można już za 1500 zrobić porządnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Ale nie w dieslu. Tam stopień sprężania jest duży. Tłoki z zaworami spotykają sie bardziej drastycznie niż w benzynowym. Najczęściej kompletna głowica jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 sprawdź w tym silniku świece żarowe i filterek paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 no to wiem od czego zaczac... w serwisowce sciagnietej z ftp'a przeczytalem o czyms takim jak blokada zaplonu... jak moge sprawdzic czy to mam czy tego niemam? chodzi o zabawe z tym przyciskiem do blokowania zamkow (dodam ze pewnie to nie jest podlaczone bo nic sie nie dzieje po wcisnieciu) kolejne pytanko... grzebiac i sprzatajac zauwazylem ze do siedzen sa podlaczone jakies kabelki (mniej wiecej na srodku siedzenia jakas kostka z kablami) co to jest bo narazie tego jeszcze nie wyczytalem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Jeśli masz 4xairbag to są kable od poduszek w siedzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 sądząc po roku to są kable od napinaczy pasów bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 To fakt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 albo też może od czujnika zapięcia pasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 w takim razie bede musial przejrzec to dokladniej, bo te mocowania do pasow nie wygladaly jakby mialy jakies mocowania... ogolnie wszystko w tym aucie jest dla mnie jedna wielka zagwostka i troche mnie przeraza jego stan i ilosc rzeczy do zrobienia, ale darowanemu koniowi nie zaglada sie w zeby:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 jak chcesz to mogę dać ci namiar na mechanika w warszawie, spec od renówek [ Dodano: 2007-03-14, 22:12 ] 3 renówkę robię u niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 kiepski musi byc mechanik skoro dwie pozostale ci popsul a teraz zneca sie nad trzecia w kazdym razie z wielka checia przyjme taki kontakt, rozumiem ze robi calosc mechanika oraz elektryka? podaj namiary na priv i ewentualnie na kogo moge sie powolac, skad otrzymalem numer ps. panowie co wogole sadzicie o tym nabytku (jego urok to 11 lat i 100 000 km stuknelo mu wczoraj)... zastanawiam sie na ile moge w niego kase wpakowac zeby nie zalowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Wpakować możesz w niego całą kasę jaką masz. Żałować będziesz każdej złotówki. Ot, samochód to taki wór bez dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 ładnie powiedziane... a jest co pakowac niestety i jest w co, ale za to auto bylo "tanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi