Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Montaż subwoofera POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo Megane coupe nie ma zbyt pojemnego baga :-/ tak więdz nie chce tam montować żadnych tub i skrzyń, ale chce się poradzić gdyż znalazłem, myślę bardzo ciekawy i estetyczny sposób :-P . Megane coupe z tyłu na środku kanapy ma taki plastik, niby to podłokietnik niby pułka... tylko przeszkadza :evil: , tak więdz mysle czy tego nie wywalić i nie wstawić tam ładnego subwoofera. Mam 2 zestawy idealnych głośników z subwoofera do kompa, jeden z nich moge do tego wykożystać <ok> oto on:

glosniki48vu8.jpg

Oczywiście mowa tu o samym sub. pasuje idealnie w to miejsce i wygląda bardzo ładnie :) .

Mam teraz pytanie czy ktoś sie kiedyś bawił w coś takiego?? tzn w przerabianie czegoś co ma gniazdko takie jak w domu na gniazdo do auta???? :-P

Potrzebuje pomocy HELP :)

Jak przerobić tak zeby działało idealnie... :)

Jeśli chodzi o samo zasilenie to można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to zasilenie suba z akumulatora samochodu z ominięciem układu 230V (trzebaby się tylko dowiedzieć, sprawdzić, jakim napięciem zasilany jest układ wzmacniacz-korektor w subie - zwykle to właśnie wartości około 12V). W tym przypadku potrzebny byłby ewentualnie jakiś prosty stabilizatorek napięcia. Drugi sposób, prostszy ale kosztowniejszy to zastosowanie konwertera - przetwornika napięcia 12/230V (jest ich dużo na Allegro). Jednak na samym początku proponuję Ci podłączenie suba na przedłużce i sprawdzenie jak to w ogóle chdzi w autku.

Przede wszystkim sprawdź impedancje, żebyś nie popalił radyjka - końcówki mocy. Moim zdaniem dość efektywniejszym rozwiązaniem jest przetwornik z 12V na 230V, gdyż ciężko będzie dopasować zasilanie akumulatora bezpośrednio do końcówki mocy. Po 3 sprawdź jak to będzie w ogóle grało i czy efekt zarówno wizualny, jak i akustyczny Cię zadowala.