harmond Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 witam mam kilka pytań odnośnie czyszczenia odmy w megi 1,6 8v jak się przeprowadza taką operację:chodzi konkretnie o to czy mam zdejmować pokrywę zaworów czym czyścić czy trzeba zmieniać uszczelkę pod pokrywą i z jakim momentem obrotowym ponownie ją przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Właśnie.. chciałbym się dowiedzieć tego samego co kolega. Jak wyczyścić odmę oleju i gdzie się ona znajduje ? Osobiście znalazłem tylko zdjęcie z wężem od odmy ale jak dokładnie się do niej dostać to nie wiem. Pomożecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megaanka96 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 (edytowane) na moje myslenie odma to ten wezyk ten grubszy wychodzacy z klawiatury do filtra i on zbiera odpowietrza te wszystkie(gazy ,itp)i to ma byc czyste znaczy czyste to ze jest brudne znaczy działa i tak ma byc tylko trzeba to kontrolowac szczególnie w zime zeby to w srodku nie zamrzło inaczej moze ale nie musi moze wywalic oleju przez bagnet.. Edytowane 20 Stycznia 2012 przez megaanka96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Szukałem w necie i znalazłem to: http://allegro.pl/waz-rura-odma-megane-i-coupe-2-0-16v-i2036327297.html i to by się zgadzało z twoim przypuszczeniem megaanka96 ale znalazłem też coś takiego: http://allegro.pl/odma-oleju-renault-megane-i-1-9-d-i2056705306.html. W sumie jak patrzyłem w mojej Megi i tak jak jest na zdjęciu to odma (czyli ten wąż) jest chyba bardziej prawdopodobny niż ta druga wersja. A zakładając że odmą jest ten wąż to jak go zdemontować ? Po prostu użyć siły i wyjąć ? Edytowane 20 Stycznia 2012 przez deiw_20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megaanka96 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 (edytowane) tak kolego wyczysc ładnie ,i zobacz czy w tej grubej rurce(od filtra-powietrza) tez nie ma jakiegos syfu z tej odmy... a a te twoje linki zgodze sie to są odmy ale my takich nie mamy tamta jest od 2,0 16V F7R a 2 z jakiegos disla... Edytowane 21 Stycznia 2012 przez megaanka96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Wyciągnąłem te rurkę (dwuczęściowa rurka jest przepuszczalna) i ukazał mi się taki obraz. I co dalej zrobić ? Trzeba coś odkręcić dalej ? Edytowane 21 Stycznia 2012 przez deiw_20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megaanka96 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 nic mozesz jedynie tam na srubokret szmatki dac i tam z lekkka wyczyscic aa mówiszze rurka ok??no to skrecaj i bujaj .aa tan mały wezyk obok tez sprawdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 A od czego jest ten drugi mniejszy wężyk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megaanka96 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) oj tego kolego ci nie powiem do czego on jest niechce tu mowic bo moze zle powiem do czego,, napewno cos z podcisnieniem,,, Edytowane 22 Stycznia 2012 przez megaanka96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi