domekrap Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Witam wszystkich. Po raz pierwszy piszę temat więc nie odpowiadajcie, że gdzieś już o tym była mowa. Mój Scenic listopad 99, 1.6 16v, klima i gaz. Po wymianie filtrów gazu i świec od paru tygodni pojawił się problem z zapalaniem. Wolne obroty zwłaszcza na zasilaniu benzynowym wahają się jak na karuzeli od 100 do 1000. Emulator gazowy nieco hamuje tę huśtawkę. Piszecie o silniku krokowym, czujniku położenia wału, cewce zapłonowej, sondzie lambda itp. Przecież wszystkiego nie jest się w stanie wymieniać i sprawdzać kiedy usterka się naprawi. Po odczycie komputera mechanik określił, że "siada" sonda lambda (na wolnych obrotach pokazywała wartość 20 - nie wiem co to oznacza). Po przeczytaniu wielu postów na ten temat sam już nie wiem co może być przyczyną tej usterki. Gaz mam 1,5 roku i nigdy nie było z nim problemu. Proszę o krótką i rzeczową informację co i jak można sprawdzić samemu a co może być wykonane jedynie w warsztacie. Co można naprawić (wyczyścić), a co wymaga wymiany. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 po pierwsze przeczysc silniczek krokowy i jego styki. jak to nie pomoze to rzeczywiscie zainteresuj sie sonda lambda, jesli juz takie cos zostalo u Ciebie zdiagnozowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Nie jestem pewien czy w tym silniku sonda jest brana pod uwagę podczas zapalania zimnego auta. Ja w swoim K4M mam czteroprzewodową, czyli z grzałką. Z tego co wiem grzana jest cały czas, ale czy komputer pobiera z niej odczyt przy zimnym silniku to tego niestety nie wiem. Do instalacji LPG polecane są sondy NGK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Po wymianie filtrów gazu i świec od paru tygodni pojawił się problem z zapalaniem ja bym sprawdził czy te świece są odpowiednie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domekrap Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 chciałbym sprawdzić silnik krokowy ale gdzie go szukać i czy w warunkach domowego garażu można go zdemontować i przeczyścić. Świece na wszelki wypadek sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Na zdjęciu pod pozycją nr. 1. Wkręcony patrząc od przodu na silnik po lewej stronie na śrubki torx w tzw. ślepą kiszkę. Wykręcić, przepłukać np w nafcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domekrap Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Dziękuję za fotkę. Postaram się sprawdzić. O wynikach poinformuję. Pozdrawiam [ Dodano: 2007-03-21, 09:46 ] Czy komukolwiek zdarzyła się historia częstego przepalania się bezpieczników w czasie jazdy. Przepalają się bezpieczniki które są pod maską (patrząc od przodu po prawej stronie w plastikowej obudowie). Ostatnio jadąc sprawdziłem klimę i po 200 metrach stałem na poboczu wymieniając bezpieczniki. Pomimo gazu i klimy przez rok nic takiego nie miało miejsca. mechanicy są bezradni (...niech pan przyjedzie wtedy gdy nie może pan uruchomić silnika - ciekawe jak?). Są to bezpieczniki 7.5A. Może ktoś z Was miał ten sam problem i udało mu się go rozwiązać. Czekam na rady i pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi