sornat Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 moze Megi ma z gorki caly czas :) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Wcale nie klamczucha Dr No ;-) zalezy jak kto jezdzi, ja tylko po miescie jezdze i aktualnie mam 4,8 w lecie 4,5. Megi w Gdańsku wykorzystuje poranną i popołudniową bryzę, których kierunek pokrywa się z trasą do i z pracy. ile Tobie wsuwa w Kraku? Po mieście to zależy od trasy. Ale tak ok 7,0-7,5 raczej tak! 1,9 na miasto nie jest dobry. Waga i masa robi swoje! 1,9 jest ponad 100 Kg cięższy. Zresztą jak się mieszka w Centrum to po innych drogach się jeździ niż np w Hucie - tam to wszystko tańsze. Mniejsze spalanie itd... :) Natomiast w trasie tak do 130 to ok 4,5 jak wyższe prędkości to więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 ja mieszkam w polowie miedzy starym a NH, ale codziennie przebijam sie kilka razy przez centrum... ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Moja 1.6 pali maks 9 litrow na 100. Ale jak 8l na 1.4 to i tak malo wedlug mnie. Wiekszosc silnikow 1.4 bierze wiecej paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Moja MI PhII kombi 1,6 16V K4M pali średnio 7,5 latem, a 7,9 zimą. Tryb mieszany i nie żałuję jej wyższych obrotów- nawet to lubi. Wiem, że to MI, ale podobne silniki- niby unowocześnione są w MII. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basenji Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 O tej porze w samym mieście (100% jazdy) pali 8,6 litra. Latem spada do około 7.5. silnik 1,6. zdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol555 Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 a jak wygląda spalanie w meg I kombi 1.9 dCi? czy ktoś zna taki samochód i ten silnik? chodzi mi o rocznik 2003. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Ja mam MII 1,5 dCI 80KM, jeżdżę ciągle po mieście i u mnie w Boguszowie Gorcach (niedaleko Karpacza i Wałbrzycha jakby ktoś nie wiedział) to trasa jest tak z górki pod górkę i masę zakrętów :-( . Spalanie mam teraz 6,2 staram się go nie deptać, natomiast na trasie bez pośpiechu udało się zejść do 4,3. Jak byłem w Częstochowie u rodziny to średnie po wioskach i mieście miałem 5,6, ale tam jest bardziej płasko. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaza74 Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Już to kiedyś pisałem to mnie wyśmiano, ale mam to głęboko.Ojcie w MII 1,6 ma średnie między 7,2-7,4 żadko resetuje komputer. Czasami na trasie według kompa autko optrafi brać 5,4-5,7l a przy przyspieszaniu koło 20 :) Ale wszystko zależy od technik jazdy i temperamentu - on juz się wyszalał wcześnij mocniejszymi autami. mi przy przyśpieszaniu pokazuje nieraz 29 z kawałkiem niestety, 30 nie moge przekroczyć silnik 1.4 16 V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 przy przyspieszaniu idzie w 1.6 dojsc spokojnie do 30 litrow a w ekstremalnych warunkach 40 litrow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 az sie portfel w kieszeni chowa... ja w 1.5dCi 80KM jadac juz kolo 70, lekko go popedzajac ciagnie kolo 9, od zera ze swiatel 12-14, "startujac do lotu" nie przekroczylem jeszcze 21L/100km. i to jest chyba maks tej jednostki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Historia z serii "Wierzcie lub nie...": Zawsze bilem rekordy predkosci. A to z Wroclawia do Krakowa dojechalem w 1:30, a to jechalem z gorki ponad 220 Meganka, ze odcinka sie wlaczyla, a to jechalem 200 jak ograniczenie do 50 bylo - wiecie chore zabawy wieku mlodzienczego... Ale kiedys mnie naszlo i postanowilem pobic rekord spalania. Zalalem pod szyjke v-power (wtedy) 99+ i pojechalem z Krakowa do Opola przez Olkusz (ok. 200km). 2 w nocy, zero ruchu... Samochod spalil (!!!) 4,5l/100km! Jak Boga kocham. Tyle pokazal komputer. Nie wierzylem - pojechalem na stacje - weszlo 9,2l i niemalze sie wylewalo. W szoku bylem - zdjecia porobilem i sa teraz na dysku, ktory odmowi posluszenstwa :-/ A standardowo (wg. komputera) pali 8,5 po miesci i agresywnej jezdzie, rzadko pod 9.0. Przy spokojnej - 7,7- 8.0. W trasie 7.0-7,5... Pod tym wzgledem jest super, biorac pod uwage, ze kuzyna Peugeot 206 1.1 pali 9 litrow po miescie. Tylko tam trzeba buta trzymac w podlodze, zeby w ogole jechalo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 ciekawe z tym spalaniem w miescie, ja jak jezdze delikatnie to mam 8,5-9,0 a jak ostro to 9 - 10.0... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Siostrze kiedys pozyczylem samochod, to wykrecila 11,5. Ale ona jest nienormalna :) Ale zeby mi srednio 10 wyszlo to nie pamietam. Od jakiegos czasu (odkad skonczyla sie gwaranca przy 100kkm) nie gonie auta jakos super-brutalnie :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Tak "miedzy Bogiem a prawda" to na spalanie sklada sie: -rodzaj miasta - innaczej sie jezdzi w Krakowie niż w jakimś mniejszym miescie gdzie sie zadko zatrzymuje. -sam kierowca - zależy czy lubi sobie w miescie troche pojezdzic szybciej -rodzaj benzyny - nie wiem czy zauwazyliscie cos takiego ale w Megane II jest czujnik ktory rozpoznaje ilość oktanów w benzynie. I jak wleje 98 to spalanie jest troszke mniejsze. -klima tez troche zabiera -otwarte okno -wlaczone swiatla -a na trasie - czy jedziemy pod wiatr czy z wiatrem :) Mozna by tu jeszcze duzo wymieniac ale porownujac to co ja napisalem mozna zmniejszyc spalanie nawet o 2 litry. Takze wedlug mnie do spalania jakie ktos podaje nie mozna sie bardzo przywiazywac i moze sie zdarzyc tak ze nasze auto spali wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi