damnek Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Witam!! Mam dziwny problem. Podczas jazdy brakło biegów. Objawy są następujące: wbijam jakikolwieg bieg no i stoje w miejscu, prędkościomierz działa, po wcisnięciu sprzęgła prędkościomierz spada na zero więc chyba sprzęgło działa, półosie sie nie kręcą dlatego mysle, że przeguby sa ok. No i jeszcze podczas holowania prędkościomierz był na "zero". Czy to może byc skrzynia (układ różnicowy) ??? Czy moze sprzegło albo przeguby??? Może ktoś miał taki problem?? Z góry dzięki za odpowiedzi. Megane 1,6 8V Silnik K7M Skrzynia JB1 198 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 w skrzyni biegów jest taki mały cieniutki element (wybierak) może on Ci się złamał i straciłeś cały napęd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 ewidetnie brakuje przeniesienia napedu na polosie. dla mnie to niestety skrzynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychgol Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 To będzie prawdopodobnie układ różnicowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 U kolegi w Civicu dokladnie tak objawial sie pad wybieraka. Sprawdz to najpierw, bo koszt naprawy nieporownywalnie nizszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 A swoją droga ile kosztuje wymiana skrzynki w Megane I ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 roznicowka nie do konca... wtedy jedna poloska by ciagnela... jes tak: silnik > sprzeglo > skrzynia > poloska > dyfer > poloska. dlatego tez auta maja tendencje do tego ze biorac zakret jedno kolo chetniej sie uslizguje. chyba ze sie myle... to poprawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Musi byc dyferencjał, bo w czasie pokonywania zakretu, jedno kolo ma krotsza droge do przejechania niz drugie, a co za tym dzie kreca sie z roznhymi predkosciami. A przy ostrym pokonywaniu zakretow wlasnie jedno sie uslizguje, bo traci przyczepnosc. Wtedy wiekszy odsetek mocy jest na nie przekazywany, bo ma mniejsze opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damnek Opublikowano 23 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Jak na razie to wszystko wskazuje na mechanizm różnicowy. Na biegu pcham Megi jak na luzie :) Wszysko będzie jasne po niedzieli, bo z kumplem wyprówamy silnik ze skrzynia na zewnątrz. Dzieki za wszystkie spostrzeżenia. Napisze co w ostateczności siedziało. pozdrawiam Megane 1,6 8V Silnik K7M Skrzynia JB1 198 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Tylko nie rozbierz całego samochodu!! Sprawdź najpierw to: http://megane.ruzam.pl/viewtopic.php?t=1114 http://megane.ruzam.pl/viewtopic.php?t=832 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damnek Opublikowano 27 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Jest tak jak Ziolo piszesz. Wyskoczyl pierscionek - obeszlo sie bez wyciagania skrzyni. Wyciagnelem lewa poloske no i wszystko bylo jasne. Tylko zastanawiam sie na jak dlugo starczy ten nowy :):):) Megane 1,6 8V Silnik K7M Skrzynia JB1 198 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 No widzisz. A Ty chciałeś silnik ze skrzynią wyciągać :) mnie wystarczyło dopóki się mechanizm różnicowy nie rozleciał. A to od ostrej jazdy, bardzo ostrej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 A swoją droga ile kosztuje wymiana skrzynki w Megane I ? ja ma fajny warsztacik, w którym wykonuje dobre przeglądy itp ale chcieli 500zł.... to Warszawa więc ceny sa nieco wyższe ale ok 30km za Wawa wymieniałem skrzynię za 250zł; typowe taniości bo napraw dokonują tam taksiarze , ale póki co odpukac wszystko działa a i na inne elementy które tam wymieniłem nie narzekam... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam68 Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Czesc, napisze tutaj bo jest o skrzyni biegow. Mam Megane Classic z 98. podejzewam ze padla mi skrzynia, bo podczas jazdy samochod wydaje dzwieki podobne do bolidu F1. Najpierw cos tarlo (taki dzwiek slyszalem), a teraz wyje. Czy kogos z Was spotkalo to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 sprawdź poziom oleju w skrzyni, jak wyje to ją "nieświadomie" zajechałeś i już zawsze będzie wyła :) (czarny scenariusz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi