Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nie działa wskaźnik paliwa i kontrolka świat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujacy problem:

Wskaźnik poziomu paliwa nie działa, tzn sam wskaźnik wogóle nie reaguje na podanie napięcia. Problemem na 100% nie jest czujnik paliwa, gdyż kontrolka od rezerwy zapala się właściwie i jestem jej pewien na 100%. Podczas przekręcania kluczyka w pozycje zapłon wskazówka ani drgnie. Próbowałem zdiagnozować problem wspólnie z moim Ojcem elektronikiem poprzez podłączenie samego zasilania pod miernik i okazało się, że wskazówka wychyla się ale w drugą stronę, czyli "ciągnie" do dołu. Ponadto okazało się, że uszkodzona jest jedna z diód - to tak na szybko. Wniosek jaki nam się nasunął to wymiana zegarów na inne, ewentualnie zakup podobnych i przełożenie samego wskaźnika. W sumie wolałbym wymienić na zegary z obrotomierzem - obecnie mam z cyfrowym licznikiem kilometrów oraz zegarem. Pytanie czy da się podłączyć takowe, czy obrotomierz będzie działał? czy jest konieczność montażu jakiegoś dodatkowego czujnika?

Drugi problem, to kontrolka świateł mijania - zapala się ale po kilku, kilkunasu minutach od włączenia świateł. Światła zapalają się błyskawicznie, natomiast sama żarówka jakby się "rozgrzewa". W sumie nie bardzo chce mi się rozbierać pół deski rozdzielczej by wymienić jedną żarówkę i miałoby się okazać ze wszystko jest ok, dlatego wolę skorzystać z rad forumowiczów, może mieli podobne problemy. Rasumując moje pytania są takie:

Czy da się podłączyć liczniki z cyfrowym wskazaniem kilometrów oraz obrotomierzem, zamiast liczników z cyfrowym wskazaniem kilometrów i zegarem?

Czym może być spowodowane opóźnione zapalanie kontrolki świateł mijania - pozostałe działają jak należy?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Pytanie czy da się podłączyć takowe, czy obrotomierz będzie działał?

Wymieniałem w Clio i działał od razu po podłączeniu, nic nie przerabiałem, podejrzewam, że wiązka jest standardowa.

Czy aby na pewno?

Z tego co widziałem zdjęcia różnych liczników na allegro, widziałem że różnią się one z tyłu. Ojciec ma meganke 1,6 8V i gdy próbowaliśmy porównać zegary to były trochę inaczje zbudowane. Nie zamienialiśmy, bo bał się, że i u niego coś przestanie działać.

Prosze o pomoc.

Czy aby na pewno?

W Clio na 100%, też miałem wcześniej zegary z cyfrowym licznikiem przebiegu, oraz zegarkiem zamiast obrotomierza, a wstawiłem takie jak w załączniku. Z tyłu licznika są dwie wtyczki. Jedna szara dwurzędowa i czerwona jednorzędowa.

W obu licznikach były diody, a nie żarówki.

P.s. A u Twojego staruszka (chodziło mi o Twojego Ojca) są diody, czy żaróweczki, macie takie same gniazda z tyłu licznika ?

post-3576-1232618391_thumb.jpg