Silver Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Byłem dziś z ojcem w trasie, przejeżdzając przez trzciankę migła nam Piękna laguna Combi z Kartką sprzekam, tak więdz odrazu wsteczny i oglądamy zwrokowo autko wyglądało pięknie zreszta tak jak na zdjęciach... po jakiś 6 minutach wyszedł właściciel, bardzo miły (jak każdy sprzedawca :-P ) facet sprowadza auta. Opowiedział krótka historie bla bla... i dał adres allegro, wymieniliśmy sie telefonami itp autko puści za 22,500tys i teraz sprawa do was wiem ze to forum megane ale Renault to jedna rodzina co o niej sądzicie jesteście starsi macie większe doświadczenie. Czekam na odpowiedzi link niżej http://moto.allegro.pl/item528238017_lagun...zwypadkowa.html Ps. waldek licze na ciebie bo masz lagune to coś doradzisz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 autko super tylko ten silniczek 2,2dci ale niech się inni wypowiedzą.Ja wiem jedynie,że 1,9 to sprawdzona konstrukcja ale ... może ktoś ma 2,2 i podzieli się opinią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 jak diesla w lagunce to 1.9 silniki 2.2 ponoc dość nieudana jednostka renault problemy z blokiem i kołem dwu masowym w rocznikach 00 do 03.Więcej na temat lagunki poczytasz http://rlkp.home.pl/forum/index.php? a cytujac kolegę Dstorm z RLKP patrz na : "jak ma ponad 100k to już pora rozrząd i pasek akcesoriów (wraz z napinaczem i czasami kołem pasowym pompy wspomagania - jest plastikowe i się lubi kruszyc) zmienić. patrz przede wszystkim na turbinę, kolo dwumasowe, skrzynię i napęd osprzętu: 1. koło dwumasowe, sprzęgło i skrzynia - czy trzęsie deską przy ruszaniu (albo szarpie), - jak z drganiami na wolnych obrotach - najbardziej widać na drzwiach kierowcy jak je szeroko otworzysz, - szarpanie lub metaliczne stuki przy gaszeniu - czy pedal nie zostaje częsciowo wciśniety po puszczeniu (padająca pompka pedału sprzęgła) - jak na luzie wciskasz i puszczasz gaz, czy obroty rosną i spadają podobnie jak przy wciśniętym sprzęgle czy dużo bardziej mułowato - czy wszystkie biegi wchodzą bez problemów, nie wypadają jak np. przyspieszasz i puścisz nagle gaz i zaczniesz hamować silnikiem - brak chrobotania lub grzechotania na wysokich biegach i małych obrotach 2. turbina i dolot powietrza - wycieki oleju w okolicach turbiny - wycieki w okolicach intercoolera, EGR i kolektora dolotowego - czy nie słychać syczenia w okolicach intercoolera (nieszczelność) - jak silnik rozgrzany to potrzymaj go ponad 30 sekund powyżej 3000obr przy otwartej masce. na pewno usłyszysz jak będą nieszczelności. - poziom oleju - sprawdzić miarką, czy nie jest powyzej maksimum (albo maksimum a przebieg od wymiany oleju już spory - to też podejrzane) - od ok. 3tys obrotów przy szybkim przyspieszaniu powinno być słychać że się zmienia dźwięk silnika (turbina jest chyba w pełni wysterowana, przynajmniej w tych co ja jeździłem wyraźnie jest różnica w tym miejscu). - jesli masz dostęp do CLIPA to dobrze byłoby podłączyć i poobserwować turbinę w czasie jazdy (parametry ciśnienia doładowania - różnicę między żądanym przez komputer a rzeczywistym - nie powinna przekraczać max . 100-200mbar ale to tylko przy gwałtownym przyspieszaniu. Duże różnice oznaczają pewny problem z turbiną lub jej sterowaniem. 3. napęd osprzętu - sprawdź stan rolek napinacza i koła pasowego pompy wspomagania (czy nie jest wyszczerbione a napinacze zjechane - to widać na rolkach) - koło pasowe wału - to co napędza pasek osprzętu - czy nie drga na boki. Złożone jest z dwóch metalowych kól połączonych gumą, z czasem się rozkrusza guma na skutek wibracji i przy 130 tys. km potrafi się rozerwać. W najlepszym wypadku czeka Cię wtedy wymiana paska i koła a w najgorszym rozwalony rozrząd jak się pasek gdzies dostanie. 4. Szczelność silnika - wycieki oleju od strony skrzyni i rozrzadu - mogą puszczać uszczelniacze wału, wymiana trochę kosztuje (głównie robocizna). - wycieki przy pokrywie zaworów i wtryskiwaczy 5. Wtryskiwacze i wtrysk jesli masz dostęp do CLIPa to sprawdzić w czasie jazdy parametr korekty wtryskiwaczy w czasie jazdy. (dla każdego wtryskiwacza) Jeśli jest w granicach od -2 do 2 to ok, poza tym zakresem to już niedobrze, jeśli poza -5 do 5 to już na pewno wtryskiwacz do wymiany Zrobić autotest tablicy instrumentów i zobaczyc jakie błędy się pojawią (tylko błąd czujnika poziomu oleju może być. (literka h)) a z pozostałych mniej istotnych ale uciążliwych rzeczy: - łożyska przednich amortyzatorów (brak chrobotania przy kręceniu na postoju i jak odchylisz plastik zasłaniający mocowanie to nic tam nie powinno się ruszać przy kręceniu) - czytnik kart - czy po włożeniu karty do połowy załącza się radio, gasną lampki itp. (jeśli nie działa to ułamany stycznik ) - czy odpala po krótkim naciśnięciu Start czy musisz trzymać (jak trzymać to albo stycznik w czytniku albo problem z czujnikiem sprzęgła lub skrzyni). - czy oba lusterka się poprawnie składają i działa sterowania - jeśli fotele z elektryką to czy wszystkie regulacje działają - czy podświetlenie klimatronika działa (i nie gasnie jak regulujesz jasność) - czy wszystkie kierunki nawiewów w klimatroniku są poprawnie obsługiwane (najlepiej wentylatora na maksa i wtedy sprawdzać). - jesli jest parktronik to czy dziala poprawnie (krótkie "pip" przy włączeniu wstecznego a potem pikanie jak coś jest z tyłu (im bliżej tym szybciej). Długie "piiiip" - 5 sekund, po włączeniu wstecznego to komunikat o błędzie parktronika - jesli ma ksenony to czy oba się poziomują poprawnie i świecą (najpierw włącz światła, potem włóż kartę do czytnika, do konca. powinny oba opaść i potem się podnieść). - czy przy włączonych światłach i włąćzeniu spryskiwaczy działają oba spryskiwacze na ksenony i czy się chowają potem. - czujniki otwarcia w drzwiach - czy po otwarciu każde drzwi są pokazane poprawnie na wyświetlaczu i czy lampka w drzwiach się zapala - czujniki HF jeśli jest system Hands Free. Sprawdź każde drzwi, czy reagują na włożenie ręki za klamkę i czy się auto otwiera. (każde po kolei sprawdzić). - jeśli jest nawigacja to czy jest obraz na ekranie. Jeśli jest czarny ekran to nie daj sobie wmówić, że to ekran padnęty. najczęściej to spalony czytnik. Najdroższy element. - sprawdź ESP jeśli jest. Jak jest włączone to nie powinno dać się ruszyć tak by koła buksowały. Powinien zamigać ESP i ograniczyć prędkość kół. - sprawdź ABS (zawsze jest) i wspomaganie nagłego hamowania. Zahamuj gwałtownie z 40-50km/h. Nie powinno być poślizgu i powinien włączyć światła awaryjne. - czy wszystkie szyby się prawidłowo zamykają i otwierają. - czy wszystkie karty do pojazu działają poprawnie." Osobiscie miałem Lagunkę ale w silniczku 1.8 benzynka oczywiscie i złego słowa po 3 latach użytkowania o aucie nie powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewusiek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 mogę sporo napisac bo facet mój jeździ laguna 1,9 DCI i po konsultacjach tak: - po pierwsze nie wyglada to na privilage a raczej na DYNAMIQUE - po drugoe przy przebiegu 109 tys fotele sa masakrycznie zniszczone u Nas jest prawie 200 tys a fotele sa w 3 razy lepszym stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Na moje oko: - przebieg dodaj +50k, a nawet więcej - zderzak przedni raczej od innej sztuki - 2.2 dCi jest najmniej awaryjnym dieslem Papiery oglądałeś, jest książka serwisowa? Konieczne dokładne sprawdzenie w ASO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Ewusiek, w schowku miał napis PRIVILEGE a fotele i całe wnętrze było piękne i ładnie pachniało zadnych ćmików itp no nie wiem mam dylemat :P bo wsume miałem wymienic megi I coupe ph2 na coś np megi II 3d albo megi II sedam a tu taka bycza laguna sie trafiła :-> sam juz nie wiem. Z parkowaniem nie bede miał problemu bo nie jezdze po mieście tylko poza w trasy a po mieśście to zazwyczaj do palazy do pracy na parking piętrowy tak wiedz luz, no ale są to duże gabaryty :P z 2 strony jak bede jechał na wakacje to sie zabiore 1 autem a nie jak w zeszłym roku jechaliśmy 2 no mam cieżki orzech [ Dodano: 2009-01-25, 20:15 ] no silniczek ma bardzo ładny zdjełem te pokrywe plastikową i dokładnie ojciec mechanik zerknoł i mówi ze jest ok bardzo ładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewusiek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Słuchaj z laguna jest bardzo bardzo różnie jest to auto z dwoma obliczami, u Nas naprzykład na minus: - zaniki mocy bez powodu - awaria czuinika ABS - popsuta wycieraczka tylnej szyby - normalka w lagunie kombi - zerwana linka w podnośniku szyby prawy tył - uszkodzona głupia rurka od turbo i przedmuch - ciągle marudzące czujniki cisnienia w koalch ale na plus: - wygoda - komfort - spalanie 5,8 na wakacjach na odcinku 5000 km - kombi - 4 osoby i południe francji z bagażami na 2 tygodnia Auto z wielma wadami, denerwującymi drobiazgami ale i dające dużo Frajdy Pytanie czy wszystkie mankamenty nie przyćmią radości - my po 1,5 roku myślimy na co zmienić, nie laguna nowsza napewno mimo dobrych wspomnień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czepa Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Mój kolega posiada identyczną powiem Ci jedno ze strasznie awaryjne auto , elektronika siada co chwile maly przyklad jedziemy sobie po kretych drogach w nocy a tutaj nagle dlugie swiatła sie wyłaczyly doslownie padly do tej pory nie wiadomo o co chodzi, ostanio skrzynia mu padla wracal 500km z predkoscia 40km/h szczerze serwis Cie zrujnuje PozdR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Na prośbę autora - temat zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi