Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Fotoradary w Katowicach i Chorzowie

kawalek_edukacyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o dwa miejsca: tunel w Katowicach i na estakadzie nad rynkiem w Chorzowie (jak się jedzie od strony Katowic w stronę Bytomia).

Działają te fotoradary czy to tylko pic na wodę, fotomontaż?

Z moich obserwacji wynika, że to straszaki. W tunelu zapieprzają 100km/h niektórzy albo i szybciej i nic nie błyska. Podobnie jest na estakadzie.

Nie wiem jak one wyglądają, ale mogę napisać tylko tyle, że nie wszystkie fotoradary błyskają. Część modeli robi zdjęcie dzięki wiązkom podczerwieni, niewidocznym dla ludzkiego oka. Być może to straszaki, ale trzeba wziąć pod uwagę też to, że mogą być to akurat takie modele.

Pod tunelem w Katowicach nie ma maja homologacji fotoradary (cały ten nędzny system monitoringu w tunelu kupiony na chybcika za dużą kasę nie działa prawidłowo) - sa nawet rekordziści, których żaden mandat jeszcze nie ukarał.

Na estakadzie nie wiem czy działa ale zauważyłem, że ludzie go przeważnie nie widzą, bo jest niepozorny, ja zauważyłem go 1szy raz jak wszyscy nagle przed nim zwolnili. Moim zdaniem na tej estakadzie powinno być min. 70km'h tylko ten wyjazd na nią pod górkę (tak jak jadą tramwaje to porażka bezpieczeństwa).

A pokazał ci mandat? <ok>

Ponieważ mój kolega robi system monitoringu w tunelach dla jakiegoś Czeskiego czy Słowackiego nowego tunelu i wie, że to samo kupiono w Katowicach od Duńczyków czy Holendrów (nie pamiętam) i ten system w Katowicach nie działa. Nawet odbiór pożarowy jest "na mordę", ponieważ w tunelu nie ma odpowiednich systemów ostrzegania, znaczy się są ale nie działają. Chodzi tu o wizyjne, informatyczne systemy wykrywania: ognia w tunelu, zatrzymania pojazdu / korka, pieszych w tunelu itp.

Nie kłócę się, po prostu taką mam wiedzę z pierwszej ręki.