siwyjac Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Witam. To mój pierwszy post na tym forum więc na początku się przywitam . Jako, że w sierpniu powiększy mi sie rodzina planuję zmianę samochodu. Pomyślałem, że kombi będzie najlepszym wyborem. A że teraz toczę się cytrynką C3 wybór padł na kolejnego francuza. Mój wybór to Megan II kombi z silnikiem 1,9 dCi. na początku porozglądałem się na Allegro i znalazłem trzy interesujące oferty: 1 2 3 co myślicie o tych samochodach ?? oczywiście na podstawie opisu i zdjęć Ciekawi mnie też, czy w ASO Renault-a na podstawie numeru VIN da się wszystko sprawdzić ?? Czy należałoby też podjechać na stację kontroli pojazdów ?? Na co jeszcze zwracać uwagę ?? Wdzięczny będę za każdą sugestię i radę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks 1234 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Nie wnikając zbytnio - w każdym opisie jakieś kwiaty - siedem biegów (max 6 , osiem poduszek (max 6:), 5,5 l na trasie (przy prędkości 140-160 koło 6,5 -7 l) .... W ASO - jedynie naprawy gwarancyjne, dokładne dane jedynie w stacji firmującej dany wpis. Polecam bardzo wnikliwe sprawdzenie - było to już pisane na tym forum dziesiątki razy, ale POLECAM SZCZERZE ... mechanik-blacharz na dzien dobry co by nie tracić pieniędzy jak niewypał, potem przegląd (pełny powinien zawierać także sprawdzenie lakieru) w ASO (około 250 zł, ale można i trafić i za 100 (miałem rabat z 250 PS: z mojej praktyki poszukiwań meganek kolejnych - ich więcej opisów kwiecistych jakie to auto super igiełka itd, tym gorsze się okazywało, więc polecam mega'n czujność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyjac Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 mnie też te 7 biegów rozbawiło pewnie sprzedający policzył 6 do przodu + wsteczny = 7biegów. a tak na poważnie to zastanawiam się czy nie zatrudnić rzeczoznawcy z PZM-otu do sprawdzenia auta. oczywiście poza wizytą w ASO. tylko muszę się zorientować w kosztach takiej usługi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek H Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Pierwsze co sprawdź to czy działa elektronika np. szyby bagażnik i treść komunikatów w komputerze pokładowym, później sprawdź czy nie był malowany najłatwiej sprawdzić czy nie ma zacieków lakieru na drzwiach pod listwami ozdobnymi tam przeważnie są jak było coś malowane i czy podczas otwierania drzwi ograniczniki się nie tłuką jak trzeszczą to mogła być uderzona w tą stronę i nie chciało się wymienić ogranicznika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks 1234 Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Przy podłaczaniu o CLIP'a - popros by sprawdzono czy sterownik poduszek ma przypisany wlasciwy nr VIN auta. Jakby byl inny ewentualnie w ogóle go nie wpisano, to zawsze trop o historii autka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Znając "okazje" i same bezwypadkowe egz. jeśli nie inetresuje się malowany egzemplarz ja bym sugerowal aby sprawdzenie autka zaczynac od pomiaru lakieru. Jeśli elementy będa lakierowane to podejmiesz decyzję co dalej i czy warto ponosić dodatkowe koszty dalszego przeglądu. Ja wiem, że nie chcę lakierowanego auta więć u mnie to zawsze kończy oględziny i przy kilku autach pozwala trochę zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi