Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Stukanie w silniku POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem meganke myślałem że okazjonalnie bo mało dałem. Kupując ją myślałem że stukają zawory robiąc standardowo przy niej wymieniając świece jedna była źle wkręconai sie urwała więc trzeba było ściągać głowice:( okazało sie wogóle że ta głowica to śmieć kupiłem drugą splanowałem i wogóle stuka nadal tak jak by zawory nie były wyregulowane ale były regulowane nie mam pojęcia co to jest a samochód chodzi jak diesel prosze o pomoc jest to silnik 1.6 8v z 1996r z góry dzięki

Będę musiał sprawdzić ten układ korbowodów ale nie sądzę że to by było to znalazłem na forum że koleś miał taki sam problem i pisał że miał już wyrobione dzwigienki zaworów ale u mnie to raczej odpada bo wszystko jest z drugiej glowicy niby silnik jużtak nie klekocze jak na starej ale jeszcze tak nie powinien chodzić

Jak by ktoś miał jakiś pomysł to prosze pisać

Pozdrawiam

Hehee, moja 1.6 8V chodzi jak stary diesel z Ikarusa :oops:

Ja bym się nie przejmował, te silniki są baaardzo głośne (na biegu jałowym jak i powyżej 90km/h). W zimę to jest tragedia, w lato kultura pracy wzrasta nieznacznie.

a powiecie cos o tym? kupilem megi. silnik chodzil cicho.

wymienilem pasek rozrzadu, oleje i filtry.

teraz z silnika wydobywa sie dziwny dziek. wlasciwie dwa.

jeden to tak z przodu dzwiek taki jakby woda bulgotala

drugi to taki jakby takie uzadzenie jak w grze :kolo fortuny"

tylko zamiat plastiku byl metal. albo wiatraczek obijajacy o metal

ten dzwiek dochodzi z tylu silnika.

ojciec mowi ze moze to od zarzadkiego oleju. co o tym sadzicie?

dodam tylko ze odglosy slychac tylko jak stoje i zagladam pod maske

oraz gdy odejmuje noge z gazu to tyczy drugiego dzwieku

niestety pierwszy tylko slysze jak mam otwarta maske i przy kupnie nie slyszalem

takie dzwieku.

w sprawie tego stukania w silniku to ja już to przerabiałem, sprawdz sobie wałek rozrządu najprawdopodobniej jest już poddarty. Mam te same objawy co Ty jak pisałem w swoim poście robiłem już chyba wszystko i ostatnio znowu się zdenerwowałem i ściągnąłem pokrywę zaworów, wyregulowałem je i co się okazało że, podczas obracania wałka w punkcie (po przeciwnej stronie krzywki), gdzie mierzy się luz jest ok a nieco dalej po przekręceniu luz się zwiększa i dlatego myślę właśnie że to wałek jest wytarty nierównomiernie.

cocker999 wiesz nie chce Cie martwić ale ostatnio mój kumpel miał taki sam problem jak Ty z tym tak jak by woda sie gotowała i okazało sie że ma pękniętą głowice i łapie mu lewe powietrze;/ ale on to wogóle nie miał ogrzewania w samochodzie;/ no życze Ci aby to nie było pozdro

• 3 miesiące temu...