marcindj Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Do 1.6 nie ma uszczelek stalowych, tylko do 1.4 z tego co się orientowałem, a jeśli są, to trudno dostępne. Ja właśnie posiadam metalową. Czy trudno dostępne? nie wydaje mi się. Ja swoją kupiłem za 12zł :) ostatnio po regulacji zaworów dałem starą i nie przecieka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sitar88 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Witam U mnie w Megane (1.4 , 75 KM , 1999r) jakiś czas temu też pojawił się problem że uszczelka pokrywy zaworów zacząła przeciekać podobno mechanik ją zmieniał przy innych naprawach i było to robione ponad 3tys km tylko lub aż tego nie wiem ale wydaje mi się że powinna trochę dłużej wytrzymać , szczególnie że auto nie było jakoś ekstremalnie używane. Zamówiłem już nową uszczelkę firmy Elring która podobno ma być uszczelką tzw "stalową" przynajmniej taka znalazłem na aukcji i potem podałem jej numer w sklepie motoryzacyjnym i tam w opisie też było że jest niby stalowa , koszt to 35 zł. Uszczelka będzie wymieniana przez mojego kolegę i teraz pytanie jak dokręcać śruby czy jest określona jakaś siła czy wszystko na wyczucie? Najbardziej mi chodzi żeby nie uszkodzić śruby lub czegoś w pokrywie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Ja już kilka razy dokręcałem metalową uszczelkę, z każdym razem na oko. Nic nigdy nie ciekło, starałem się dokręcić na około 15nm. Kolejność nie ma znaczenia, ja zaczynałem od lewej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sitar88 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Witam Uszczelka zakupiona (Metalowa Elringa) czekam tylko aż się trochę ociepli i będziemy wymieniać Mam jeszcze jedno pytanie czy dodatkowo do założenia nowej uszczelki muszę wykorzystać jakiś sylikon lub może jakiś klej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Mam jeszcze jedno pytanie czy dodatkowo do założenia nowej uszczelki muszę wykorzystać jakiś sylikon lub może jakiś klej? Nie, chyba że masz krzywą pokrywę/głowicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erka Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Nie bede zakladac nowego tematu, ale zauwazylam dzis u mnie w renault megane coupe 1,6 benzyna, ze znacznie ubylo mi oleju, na wskażniku pokazujym jego stan. Po otworzeniu maski okazalo sie ze na bagnecie mam minimum oleju ( ok 1cm bagnetu tylko- wiec pewnie to duzo duzo za malo..). dodam ze auto kupilam dwa miesiace temu i od tego czasu nic w nim nie robilam. zauwazylam takze ze kilka czesci w otoczeniu silnika jest zalane olejem.. ponizej pokazuje zdjecia ktore udalo mi sie zrobic.. prosze o pomoc co moze byc przyczyna tak gwaltownego wycieku? dodam ze autem jezdzi sie normalnie, nie dymi, nie ma problemow z niczym w sumie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Trochę ciężko z tych fotek coś dokładnie powiedzieć :-/ ale obstawiam uszczelka pod pokrywą zaworów, uszczelniacz na wałku rozrządu lub mniej prawdopodobne na wale Proponuję dobrze umyć lub powycierać i się przyjrzeć skąd dokładnie leci :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Może to samo co u mnie leci pompy wspomagania miałem podobnie mokry pasek mokra pokrywa rozrządu sprawdź czy nie ubywa olej wspomagania jak tak to znasz przyczynę. Jakby ci leciało ze pokrywy zaworów to olej dostawał by się do rozrządu i ściekał by na dół. Może być też, że uszczelka pod głowicą ma jakiś przedmuch i stamtąd może leci olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Na początek do sprawdzenia uszczelka pokrywy zaworów. Też tak miałem kapało po bloku i alternatorze, a on rozrzucał po całej komorze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolt Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Temat wałkowany na forum. Erka to na bank uszczelniacz wału korbowego. Wielu z nas tak ma. 1.6 8v k7m to norma. Wymiana nietrudna, ale ostrzegam na 99% będzie nadal ciekło. Po prostu nie będzie już tak jak po fabryce. Ja wymieniałem już ze 4 razy i nadal cieknie i nie chodzi o to, że coś źle robię. Nie jest to trudne ani skomplikowane, ale rozbierania trochę jest. Polecam simmering Elringa, jest bardziej miękki, polecam też skrócenie sprężynki, sporo ponad 1 cm i obrócenie metalowego pierścienia o 180 stopni jeśli jest wyrobiony przez stary uszczelniacz. Pocieszające prawda? [ Dodano: 2011-02-05, 09:55 ] Żadne uszczelniacze typu silikon nie pomogą, przeciwnie. Cieknie dokładnie między wargą uszczelniacza a metalowym pierścieniem ustalającym. Moja rada-próbować dotoczyć inny pierścień. Ja dałem sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erka Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 super dziekuje za pomoc, jak uda mi sie z tym uporac pewnie u jakiegos speca- mechanika to napisze jak poszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlihanSamedov Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Odnośnie uszczelki pod pokrywę klawiatury, po przetestowaniu mogę polecić GOETZE o której pisałem wcześniej. Droga, ale wychodzi taniej, bo przez pół roku bym pewnie juz 2 elringi zużył. Goetze od założenia trzyma idealnie. Ani kropli oleju. Gdyby ktoś szukał do kupienia w necie, to na zdjęciach wygląda jak z gumy. Kolor czerwony. Metal pokryty tworzywem. nie trzeba do tego żadnych magicznych silikonów. W końcu suchy silnik YES YES YES Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebi1986 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam. Ile moze ksoztowac wymiana tego uszczelniacza walu korbowego? a ile wymiana uszczelki pod pokrywa zaworow? dziekuje za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Pod pokrywą zaworów wymienisz sam w 15 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david1982 Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Witam mam pytanie do wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów musi być klucz dynanometryczny?czy można dokręcić pokrywe na tkz czuja pytam bo chcę ją sam wymienić mam dość opowiadań tych wszystkich mechaników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi