Radekb351 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Witam Mam proble z Renault Megane 1.6 8V K7M wycieka olej z pod głowicy zamierzam wymienić uszczelke ale nie wiem czy planowac głowice. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Mechanicy polecają planować po każdym zdjęciu. Powinny też być wymienione śruby od głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 A jesteś pewien że to z pod głowicy a nie pokrywy zaworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zależy jaki koszt. Ja bym planował. Gdyż kiedyś mi ktoś tłumaczył że podczas pracy głowica się odkształca, i dopasowuje do uszczelki. Lekkie planowanie głowicy dopasowuje jej powierzchnię i lepiej przylega. Ojciec kiedyś miał problem w Dieslu że patałach wymienił uszczelkę i dalej biło w płyn chłodniczy. Wymiana uszczelki ponowna i planowanie głowicy rozwiązało problem. Objaw wydmuchanej uszczelki to jest chyba wysokie ciśnienie w płynie chłodniczym. (tak mi się wydaje). A to co kolega zauważył że może lać się z kopułki/ pokrywki zaworów to co innego. Tutaj jest chyba sprawa prosta. O śrubach nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Planowanie zdjętej głowicy jest OBOWIĄZKOWE !!! Inaczej po paru kilometrach znowu bedzie lała. Na 100% Sruby powinno sie wymienić, ale jeżeli to pierwsza naprawa, można wkręci te same. Najlepiej w te same gniazda gdzie mają już wyrobiony swój gwint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Mechanik kiedyś mi mówił, że on zawsze planuje głowicę o 0,07mm przed założeniem jej na blok. Moją planował nawet o 0,14mm bo nadal miała za duże nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ja to bym splanował 1,5 cm. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ale to juz chyba swoją osobistą głowice. :) Głowicę planuje sie aż do jej całkowitego, idealnego wyrównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Nie moja głowica jest w porządku. Przynajmniej tak mi się wydaje. Oczywiście są to doznania subiektywne. I większość chorych psychicznie twierdzi że są zdrowi. No. Ale. chodziło mi o to że im więcej się splanuje głowicę tym bardziej podnosi się moc. Bo zwiększa się sprężanie w tłokach! I o to mi chodziło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 im więcej się splanuje głowicę tym bardziej podnosi się moc i w końcu zbyt duże ciśnienie rozwali Ci silnik :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Panowie....przeciez głowicy nie zdejmuje sie aż tak czesto, żeby ją zetrzec do granic możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radekb351 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zamierzam splanowac głowice tylko zeby ją wyrównac przy tym zamierzam wynienic pasek rozrządu i napinacz i oczywiscie uszczelki [głowicy,kolektorów,pod pokrywą] bo wtedy bede mial gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzyku Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 witam pisze po raz pierwszy ja mam inny problem kupujac swoja meganke poprzedni właściciel powiedział mi o wymianie i planowaniu głowicy ale po przejechaniu jakiś 8000 km znowu to samo wydmuchało mi uszczelke i na nowo planowanie wymiana itp i po przejechaniu kolejnych7000km zaczeły sie wycieki i mechanik stwierdził uszczelke pod głowicą no i co teraz czy mam jakąś ferelną głowice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medzer Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Mam silnik 1.6e; K7M 702; 90KM, przymierzam sie do wymiany uszczelki bo pomału się poci i zastanawiam się czy są również firmy produkujące lepsze lub gorsze uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi