psemq Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Witam, samochód tak jak w opisie, miał awarię silnika (zawiesił się zawór) po remoncie (planowanie głowicy) zaczął brać olej tak przynajmniej litr na 400km i siwy dym za mną niezależnie czy dynamicznie czy spokojnie się jedzie. Przed remontem lałem syntetyk Elf 0W40 i brał 2-3 litry na 10000km między wymianami, ale to dobrze trzeba było go kręcić, a po remoncie zalany 10W40 półsyntetyk Elf i wożę bańkę 5 litrową cały czas dolewając. Teraz oprócz tego że już jutro prowadzę do mechanika żeby naprawiał to co pogorszył, to jeszcze zastanawiam się nad wymianą silnika na 1.6 16V , 1.8 16V albo 2.0 16V z tym że chciał bym wybrać taki silnik który by mi przysporzył najmniej kosztów adaptacyjnych (czytaj żeby moja skrzynia się nadawała na przykład). Proszę o informację o kompatybilność moich poduszek silnika z silnikami o wymienionych wyżej pojemnościach oraz czy półośki są takie same i czy komputer i wiązka będzie pasować. Jeżeli chodzi o silnik 1.8 16V to on by pochodził ze scenica albo laguny o np: http://www.allegro.pl/item599745878_silnik...enic_99_03.html silnik 2.0 16V np: http://www.allegro.pl/item608109272_silnik...ne_2_0_16v.html silnik 1.6 16V o taki: http://www.allegro.pl/item599958463_silnik...16v_2002_r.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 z 1.6 16v i 1.8 16v byłoby najmniej problemów, bo są to bliźniacze silniki (niektóre elementy mają wspólne) - pewnie stara skrzynia mogłaby pasować F7R to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SnakeEyes Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 pakuj 1.8 16v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psemq Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 rozumiem że skrzynia z 1.4 16V pasuje do 1.8 16V tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 jeśli chodzi o skrzynie, to wg. dialogysa w MI jest tak: K4J - JB1/JB3 F4P - JB3 w SI: K4J - JB3 F4P - JC5 więc jeśli masz w swoim skrzynię JB3 to powinno pasować. pewnie SI miał trochę inne, bo był cięższy, ale jak w MI do 1.8 montowali JB3 to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psemq Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 To ja może powiem tak: jak mi piszecie koledzy skrótami to pewnych rzeczy mogę odrazu nie czaić, ale może pomoże w identyfikacji silnika i może skrzyni moj numer silnika i VIN silnik: K4JC750R012500 vin: VF1KA0D0524361355i jeszcze zapytam czy silniki 1.8 16v z laguny II to też "bliźniak" mojego 1.4 16v ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 K4J to Twój 1.4 16V, F4P to 1.8 16V. sprawdziłem Ci jakie skrzynie były montowane do tych silników i wyszło, że w Megane I zarówno do 1.4 ajk i 1.8 ładowali skrzynię JB3, ale do 1.4 czasem też była JB1. teraz jeśli u Ciebie jest JB3, to wytrzyma przekłądkę na 1.8 16V z Scenica I, jeśli masz JB1, to będzie za słaba ,wymiana skrzyni też konieczna. silnik z LII to ta sama jednostka, po paru modyfikacjach i usprawnieniach. dodatkowo, z Twojego opisu, Ty masz silnik K4J, podmodel ©750. podmodel określa głównie moc, a tym samym okres kiedy był produkowany. właśnie dla tego podmodelu sprawdzałem skrzynie. PS: jeszcze sprawdziłem w dialo, w LII były silniki F4P seria 770-775 i montowano do nich skrzynie, takie jak w MII, czyli JR5 (lub automaty, DP0) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psemq Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Czyli podsumowując silnik ze scenica I ma szanse pasować do mojej skrzyni, a silnik laguny II będzie na pewno potrzebował skrzyni nowej. Teraz zapytam co z moim komputerem i zawieszeniem silnika czy zarówno 1.8 scenica jak i Laguny II będzie pasować pod moje zawieszenie silnika (łapy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 nie no ze skrzynią chodzi o relację moc silnika/ciężar auta. w LII 1.8 miało 120KM, oraz auto znacznie cięższe od MI, dlatego też jest inna skrzynia. kompa też musisz podmienić, 1.8 ma inny program i sterowanie. co do mocowania, silnik 1.8 ma mocowania w tych samych miejscach, w końcu to ten sam blok. różnią się tylko łapy, nie wiem czy te z SI podejdą do MI, najlepiej by było mieć łapy z MI do 1.8. ale na Twoim miejscu ściągnął bym MRa do MI SI (do LII mogę Ci podrzucić) oraz WKŁ do MI i SI, poczytać, postudiować schematy i zdjęcia. wybranie się na szrot też może być bardzo edukujące w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi