kossak Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 witam wszystkich. to mój pierwszy post... otóż interesuje mnie zakup Megane II diesel, tak do ok 22 tys (niestety). oglądałem kilka Meganek, ale zastanawie mnie przede wszystkim: 1 - czy plastiki w środku są tak mało trwałe - czy te auta są tak zniszczone - powycierane gałki od biegów, kierownice, okolice schowka - wiem że związane jest to z przebiegiem tych aut; 2 - czemu inny jest odcień koloru maski, a inny zderzaka i błotników - w 15 autach to samo, najbardziej widoczny w "jasnej oliwce" 3 - spotkałem się z Meganką do której babka ma trzy karty? - czemu - proszę o jakieś pomysły (oczywiście wszystkie działają); 4 - czy jest możliwośc kupic coś sensownego w tej cenie - koniecznie diesel hatchback z klimatyzacją (nie biały) - reszta obojętna rzuczcie jakieś propozycję... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 ad 1 - duży przebieg, brak poszanowania ad 2 - tak mają ad 3 - a to jakiś rarytas ad 4 - sensownego nie, inne owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 kossak, przedmówca ci dobrze odpisał pozatym jak dołożysz troszkę do tych 22kpln to sprzedam ci moją ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossak Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 a który diesel lepszy pod względem awaryjności, 1,5 czy 1,9 ? mam juz mętlik w głowie. muszę kupić megankę dla żony - uparła się i już, poradzcie coś... mam znowu 4 szt do obejrzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmmariano Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 no właśnie, który polecacie aby kupić (mam dylemat oba ok 120 000)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 To zależy na czym Wam zależy. Jak na oszczędnym spalaniu to 1.5. Prawdopodobieństwo awarii takie same. Zależy jak dbał o samochód poprzedni właściciel. W przebiegi na liczniku bierzcie z przymrużeniem oka. Oceniajcie stan techniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 dokładnie tak jak mówi koszałek opałek, aczkolwiek jeżeli chodzi o spalanie to mój silniczek na ostatnim baku (wlanym po sam kurek) zrobił 1200km w cyklu mieszanym, a więc można zejść na przyzwoite spalanie, lecz prawa nóżka musi być kontrolowana cały czas. Gdyby nie fakt że ten tydzień miałem rekreacyjny (urlop) to raczej z moim stylem jazdy nigdy bym nie zszedł na takie spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly1984 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Megane II diesel, tak do ok 22 tys (niestety) będzie ciężko o coś sensownego a który diesel lepszy pod względem awaryjności, 1,5 czy 1,9 ? mam juz mętlik w głowie. muszę kupić megankę dla żony myślę że w tej sytuacji 1,5 w zupełności wystarczy, no chyba że żona dużo tras robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossak Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 otóż mam na oku Megane II 1,9 120 kM; 2003; 160 tys przebiegu - który na 90% się zgadza - pełna opcja bez pełnej skóry za 24000 i się zastanawiam... tylko czy jest nad czym. jechałem tym autem no i przyspieszenie ma niezłe. tylko co z turbiną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 kossak, moja meganka od nowości jest w rodzinie (wcześniejszym właścicielem była matka) i przy przebiegu 150 tys km nic się z turbinką nie działo, ale na to wpływa kilka czynników. Matka tak jak i ja po zakończeniu jazdy czekamy ok 1-2 minuty na ostygnięcie turbinki, po za tym zanim silnik się zagrzeje do nominalnej temperatury jeździmy delikatnie. Tylko widzisz problem w tym ze kupując autko od osoby trzeciej nie wiesz jak ona się z nim obchodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossak Opublikowano 3 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 co o tym sądzicie?? http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8329088 może ktoś ma blisko, żeby to obejrzec ;-) druga sprawa jest taka, że wygrałem aukcję na allegro - Megane II. aukcja zakończyła się na 16400zł, ale babka nie chce mi sprzedac za taka cenę bo jest "za niska". czy opłaca się brnąc w sądy, czy lepiej dac sobie spokój... zaznaczam, że doszło do zawiązania umowy cywilno-prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 druga sprawa jest taka, że wygrałem aukcję na allegro - Megane II. aukcja zakończyła się na 16400zł, ale babka nie chce mi sprzedac za taka cenę bo jest "za niska". Jeżeli aukcja osiągnęła cenę minimalną tzn. że wygrałeś i teoretycznie powinna sprzedać. Teraz to tylko od Ciebie zależy co z tym zrobisz, możesz poinformować o tym Allegro i oni coś wymyślą (tak uważam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossak Opublikowano 3 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 ceny minimalnej nie było, aukcja zakończona przed czasem bez odwołania ofert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 no to wygrałeś Od Ciebie zależy co z tym zrobisz. P.S. To auto tak czy siak nie ma pełnego wyposażenia i 4 poduszki były w standardzie już od 99 roku. W mII nie wiem, to nie moja działka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 meganecoupe02, mylisz się - w świetle prawa Allegro nie jest stroną w umowie, przez co tym samym nie bierze czynnego udziału w tej sprawie, jedyne co możesz uzyskac od Allegro to poproszenie strony sprzedającej o dokończenie transakcji. A teraz sposób rozwiązania: 1. Zgłaszasz do Allegro sprawę o próbie oszustwa 2. Po otrzymaniu odpowiedzi ( a będzie taka, ze Allegro zaproponuje w razie braku uzgodnienia ze sprzedającym skierowanie sprawy do odpowiednich organów) 3. Po czym zgłaszasz na Policję zawiadomienie o próbie oszustwa internetowego 4. Zakładasz sprawę w sądzie przeciwko Sprzedającemu Jak to się zakończy: Oczywiście Ty jako kupujący wygrasz każdą z rozpraw, wszelakimi kosztami sądowymi zostanie obciążona strona Zbywająca przedmiot. Co więcej rozprawa będzie odbywała si w twoim Sądzie Rejonowym z racji tego, że to Ty jesteś stroną zakładającą proces. Jeżeli chodzi o czas - o ile sprawa zakończy się po pierwszej rozprawie autko będziesz miał za około 20-30 dni od dnia założenia sprawy. I teraz najlepsze: W przypadku jeżeli osoba zbywająca sprzedała by w między czasie zakupiony już przez Ciebie samochód musi wypłacić ci ekwiwalent z tytułu poniesionych strat, dodatkowo jeżeli dowiedziesz, iż poniosłeś straty związane z braku posiadania w/w samochodu ekwiwalent będzie większy - zazwyczaj sięga on około 20-30% wartości samochodu. W razie pytań pisz śmialo na PW lub w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi