Grzes Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Witam, Uszkodziły mi się osłony przegubów na półosiach. Chciałbym je samodzielnie wymienić, ale sposób demontażu półosi zależy od typu przgubów. Czy ktoś może mi powiedzieć jakiego typu są w moim aucie: Megane silnik 1,4 (E7J) z 1996r. Mogące wystąpić typy to: GE86 lub AC1700; RC490 lub GI62; GI69 Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Podaj kod nadwozia i silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Rozumiem, że chodzi o początkowe oznaczenia z numerów. Nadwozie VF1BAOE514... Silnik CO195... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Nie wiem czy Ciebie to zadowoli. Wszystkie wymienione są rozłączne, czyli przegub jest osadzony na wieloklinie z pierścieniem osadczym. GE86 lub AC1700 są zamienne i występują po obu stronach - od strony koła i osłona musi mieć wymiary większy 81 mm (na przegubie), mniejszy 35 mm (na półosi). RC490 tylko po prawej, GI62 po prawej, GI69 po lewej - od strony skrzyni biegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Jedno jest pewne, że po lewej stronie od skrzyni jest GI69, ale pytane jest czy przy kołach są przeguby GE86 czy AC1700. I jeszcze czy przy skrzyni po prawej jest RC490 czy GI62. Jest to ważne, bo przy demontażu albo trzeba wyciągać silnik ze skrzynią (za co sie nie biore i jade do mechanika) albo nie trzeba wyciagać i robie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Nie musisz wyciągać silnika ze skrzynią. Odkręcasz zwrotnice (zawieszenie jest identyczne jak w 9 ,11, 19, megane I), następnie odkręcasz półoś (przy lewej wycieknie olej). Tak na marginesie, to które osłony przegubów są uszkodzone. Zestaw naprawczy jest identyczny w obu przypadkach od strony koła - wymiary podałem. Natomiast od strony skrzyni to muszę dostać jeszcze datę produkcji samochodu (miesiąc a nawet dzień) w sierpniu i grudniu 1996 były zmiany (osłony są rożne oraz ilość zębów na wieloklinie). Informacja dodatkowa. Dokumentacja nie rozróżnia GE86 od AC1700 prawdopodobnie są to rożni dostawcy - tym bym się nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Juz wyciągnąłem półosie. Najwiekszy problem miałem z przyklejonym wielowypustem prawej półosi do piasty koła. Ciekawe, czy przy montażu też muszę ją przykleić czy tylko wystarczy przykręcenie? Niestety poza datą pierwszej rejestracji nie mogę nic napisać o dacie produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 wystarczy przykręcić konkretnie rurą 2 metrową (raz a solidnie) a do tego najlepiej przesmaruj frezy wielowpustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reksio1980 Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Panowie odnowie temat,mam do wymiany lewy przegub chce wymienic caly bo bylem u mechanika i powiedzial ze sa luzy jak wychodzi zeskrzyni.Gumy sa cale tylko jak jade i skrecam to slychgac tykanie.Przeczytalem gdzies ze wycieknie olej jak wyjmie sie ten przegub.Moje pytanie jest nastepujace.Ile wchodzi oleju do skrzyni biegow,czy praca zwiazana z wymiana przegubu jest latwa czy trudna?Uda mi sie to zrobic pod blokiem samemu,czy za dlugo z tym zejdzie i lepiej niech mechanik sie tym zajmie .Odpowiedzcie w miare jasno i zrozumiale.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 jak jade i skrecam to slychgac tykanie To przegub zewnętrzny wycieknie olej jak wyjmie sie ten przegub Wewnętrzny tak Ile wchodzi oleju do skrzyni biegow 3,4l czy praca zwiazana z wymiana przegubu jest latwa czy trudna? łatwa Uda mi sie to zrobic pod blokiem samemu, Jeśli masz nasadową 30',kwadrat 8 i jakoś wlać olej to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reksio1980 Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 posiadam te klucze tzn mam nasadke 30 ,z ta kwadratowa 8 to mysle ze tez sie znajdzie.Pytanie o uzupelnienie oleju w skrzyni gdzie miesci sie wlew oleju.Czy po wymianie tego bede musial udac sie na ustawienie zbierznosci?Czy wycieknie caly olej ze skrzyni bo gdzies czytalem ze ktos to wymienial i nie ucieklo mu nic oleju.Jak by co to musial bym to robic pod blokiem wiec moje pytanie,bawic sie z tym samemu czy oddac do mechanika.Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=7084 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 gdzie miesci sie wlew oleju Z przodu skrzyni, motylkowy korek bo gdzies czytalem ze ktos to wymienial i nie ucieklo mu nic oleju Jak go prawie nie miał to może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi