cocker999 Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Nie wiem czy moge sie zwrocic o pomoc w takim temacie, ale ryzykuje. :D Jutro dostane notatki na kolo, ktore z kolei mam w niedziele. Wiem, że są jakies programy do obrobki tego lecz nie moge sobie z tym poradzic. Zwykly skan moge zrobic, ale jak zrobić abym mogl to jeszcze obrobic? Mam FineReader 9.0 lecz jak daje skanuj to trwa to z 15 min i nic. Tylko takie okienko: Skanowanie obrazów: zeskanowano 1 str. Rozpoznaj dokument Wyślij strony do i cały czas mruga, że skanuje. To tak długo ma trwać? Może macie jakieś inne programy albo patenty? Musze zrobić to w wordzie aby w telefon wrzucic i sciagac :D Bez tego leze. POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Najpierw musisz mieć obrazki skanów, możesz je uzyskać albo bezpośrednio ze skanera, albo z poziomu FR, zapisane w JPG z rozdzielczością co najmniej 350. Teraz te obrazki trzeba załadować do FR, który powinien już s tym sobie poradzić. Acha ja nigdy nie korzystam z kreatora tylko robię to ręcznie, czyli najpierw skanuje do jpg, a potem ładuję do FR i dalej klikając poszczególne ikonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cocker999 Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 aha. To czyli zrobie skan do JPG a pozniej do tego programu. Jutro sprobuje. A macie jeszcze jakies rady moze inny program? Mysle, że znajdzie sie kilka osob, którym sie to przyda ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 kolego poszukaj w sieci programu ABYY PDF transformer pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cocker999 Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 a wiecie moze czy kartke z pismem tez mozna tak zrobic? chodzi mi o pismo reczne nie na kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Przerobiłem kilka OCR-ów ale wg mnie FineReader jest najlepszy. Jak się dużo skanuje warto go nauczyć rozpoznawania znaków. Wtedy sam potrafi prawidłowo odczytać znaki , które nie do końca zostały przeskanowane. cocker999, Odpal FR chyba pierwszy button (lub drugi, pisze z pamięci bo nie mam w domu programu) odpowiada za skanowanie , jeżeli masz kilka kartek warto wybrać opcję skanowania kilku dokumentów. Powinno wtedy wyświetlić się okienko sterownika skanera gdzie ustawisz sobie rozdzielczość, najlepiej co najmniej 350, max 500, nie ma sensu więcej bo skany będą duże ino i będzie to dłużej trwało. Jak zeskanujesz wszystkie kartki zaznacz je, będą widoczne po lewej i kliknij następny button Read. Jakby Ci się nie odpalił sterownik to spróbuj skanować dokumenty bezpośrednio z programu skanera. Zapisz do JPG i te obrazki wczytaj do FR. Jakby co napisz na PW mogę Ci to przerobić na DOC tylko muszę mieć skany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi