kubek149 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 witam. wiem ze to laickie pytanie ale prosze o fotke z lokalizacja silniczka krokowego w silniku 1,4 E7J i pare zdan na temat jego czyszczenia. mam problem w postaci takiej ze jak zatrzymam samochod /silnik pracuje/ to jeszcze przez jakies 5 sek sa wyzsze obroty moze ok 200 wieksze od normalnych /nie mam obrotomierza bo wersja RL :D(/. dodatkowo musze dodawac wiecej gazu podczas ruszania bo jesli powoli puszczam sprzeglo to silnik pracuje na krawedzi zgasnie--nie zgasnie. zaobserwowalem jeszcze jeden objaw jesli wlaczy sie wentylator chlodnicy na wolnych obrotach silnika to jest spore szarpniecie i przez chwile jest wrazenie ze znowu silnik ma ochote zgasnac. prosze o pomoc w tym problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Silniczek krokowy jest obok przepustnicy. NIe tylko w 1,4 8V. W każdym jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 może masz słaby alternator i jak włącza się wentylator to pobór prądu rośnie i stąd duże szarpnięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Przylczam sie do pytania kolegi, a mianowicie jaksie czysci silniczek krokowy bo tez chcialem to zrobic, na co uwazac i co mozna zepsuc?? :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Silniczek po wymontowaniu czyścisz tylko z zewnątrz. Najważniejszy jest tłoczek, który się z niego wysuwa. Wyczyścić jeszcze trzeba kanał przy przepustnicy, w którym ten tłoczek się porusza. Jeśli to nie pomoże to znaczy ze silniczek sie zacina. Niestety rozebranie go graniczy z cudem. Lepiej kupić nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 A jaki jest koszt zakupu takiego silniczka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 70-100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Czy tro jest silniczek krokowy??? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f935556d204cee1d.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mronio Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Miałem podobny problem i tylko wymina silniczka wchodzi w gre bo po czyszczeniu rzadko się poprawia, a wmoim przypadku po ok 500km padł całkiem (objawy 2500 obr cały czas). A w twoim przypadku sprawdził bym jeszcze kopułkę (czyszczenie ewentualnie wymiana) Pozdrawiam [Słownik Języka Polskiego PWN. proszę zwracać uwagę na ortografię DrNO] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Buson, tak to właśnie silniczek krokowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 dosc prosto go wykrcilem ale nie wiem jak mam go wyczyscic. czy mam ten stary smar zetrzec do sucha i nasmarowac jeszcze raz nowym czy nie smarowac, czy wyczyscic benzyna?>??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Z zewnątrz nie powinno być na nim smaru. Wymyj go benzyną. Kanał w którym się porusza też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek24p Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Na necie znalazłem opis w którym napisano, że przed odłączeniem kabla od silniczka krokowego odłącza się akumulator. Czy jest to konieczne? Obawiam się go odłączać bo słyszałem że niektórym pilot gubił kod i trzeba było znowu zakodować immobilizer. Ja niestety nie posiadam tego kodu i nie wiem czy pan w serwisie mógłby mi go bezpłatnie podać, bo ostatnio jak tam byłem nawet nie chiało mu się udostępnić mi dokładniejszych info. o aucie po numerze VIN, a notabene za dorobienie nowego klucza życzą sobie 750zł, więc strach pomysleć za ile dają ten kod. Wszystko już wiem: wyczyściłem silniczek, przed tym odłączyłem akumulator i...jedyne co się skasowało to zegarek:) reszta działa jak przed odłączeniem. Edytowane 11 Maja 2012 przez marek24p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_KISIEL Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 (edytowane) Marek24p a powiedz czy twoja operacja przyniosła jakieś pozytywne efekty, bo sformułowanie reszta działa jak przed odłączeniem jest trochę mało precyzyjne. Bardzo mnie to interesuje bo mam podobny problem, tylko w MEGANE II 1.4 16V (98 KM, silnik K4J730, przepustnica sterowana elektronicznie).Problem pojawia się tylko przy ciepłym silniku: po odpaleniu obroty spadają na 600 i po ok. 5s wzrastaja do poziomu 800 i wtedy jest już O.K. Irytuje mnie to 5s normowania się obrotów biegu jałowego, bo jeśli próbuję w tym czasie ruszyć (a nie dodam gazu) to silnik mi często gaśnie. Wydaje mi się że wystarczy wyczyścić "krokowca", ale GDZIE ON JEST??!! Jeśli ktoś wie co i jak to niech zaznaczy mi "krokowca" na zdjęciu i napisze jak go wyjąć. Edytowane 29 Lipca 2012 przez Piotrek_KISIEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi