Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Interface do sterowania przy kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

kamakaze, nie musialem NIC modelować. Głośniczki weszły do drzwi bez problemu z tą uwagą że osadzałem ich głęboko w miejscu starego głośnika lecz są przykręcone za pomocą długich śrub porzez dołączony do kompetu kołnierz z osłonką. Osadzenie głośnika nowego dokładnie w miejscu starego powinno być lepsze z powodu umieszczenia głośnika pod delikatnym kątem do góry przez co dźwięk powinien się lepiej rozchodzić. Zrobię to jak tylko będe miał czas. Różnica jest KOLOSALNA. Dźwięk super.

Aha, zapomiałbym. Mały problem miałem z zamocowaniem wysokotonowych głośniczków. Stare są zamocowane oryginalnie w takich zaczepach, a z nowymi miałem problem bo nijak nie mogłem ich umieścić. Mogłem oczywiście zamocować je na osłonce ale chciałem schować żeby nie było ich widać. Ostatecznie w strarych głośniczkach w plastiku którym są zaklejone wyciąłem je. Zrobiłem taki twór dremelkiem żeby nowe weszły. Po czym włożyłem zaczepy i wszystko pięknie gra.

Jestem zadowolony. Jeszcze kiedyś wymienię tylne głośniki aby wyrównać brzmienie i osiągnąć lepszą przestrzenność dzwięku.

kipi - jakieś dystanse były w komplecie czy dokupiłeś ? Możesz wrzucić jakieś foto ? Byłoby ekstra bez wycinanek zainstalować ten sprzęt. Nie mam warunków do poważniejszych operacji (parking przed blokiem) i chciałbym zerknąć zanim dokonam jakiegoś zniszczenia :-P

No to szukam radia, a później piszę po interfejs...polecacie coś konkretnego ?

// edit - wybrane radia : czeka mnie głębsza analiza ich możliwości, ale już teraz proszę o komentarze dot. podanych modeli. A do tego wszystkiego CTSRN005 - jak wybiorę radio to potwierdzę jego działanie z interfejsem u sprzedawcy.

ALPINE CDE-111RM

CLARION db288rusb

ALPINE CDE-9880R

JVC KD-R601

PIONEER DEH -P 3100 UB

Clarion CZ209ER

JVC KD-R511

Idę kimać, pzdr

jastu, zamiast PIONEER DEH -P 3100 UB polecam brać pod uwagę model 4100 (posiada gniazdo na kartę SD pod panelem więc możesz zrezygnować z pemdrive i płyt CD). Jedyne co jest irytujące w tym modelu (może i całej serii) to joystick. Skoro wytypowałeś je rozumiem że macałeś w sklepie ? Bo często fotka to jedno a real sprawia że jednak coś ci nie leży. Ze względu na markę polecane są Alpine i Clarion, ale jak mówie trzeba się przyjrzeć bliżej tym modelom.

Co do głośników - to te dystanse (obręcze) były w komplecie. Ja to nazwałem dystanse ale są to plastikowe koła które przykręcasz razem z głośnikiem do drzwi i w nie wkłada się maskownicę z siatką z napisem HERTZ.

Te obręcze są na tyle fajne że idealnie wchodzą we wgłębienia w drzwiach po wyjęciu oryginalnych maskownic.

Tutaj na tej aukcji możesz zobaczyć jak wygląda komplet:

http://allegro.pl/item1142247480_glosniki_...tz_dsk_130.html

Te dystanse (obręcze) o których ja pisałem to w nie wchodzi ta siateczka po lewej stronie fotki.

O to chodzi ? Karta SD fajnie schowana, ale faktycznie szkoda że jest joystick. Co do tych dystansów - dobra wiadomość ;-)

Jedna rzecz w seryjnym radiu, za którą będę naprawdę płakał - automatyczna regulacja głośności podczas przyśpieszania/zwalniania :cry: no chyba że da się to jakoś poustawiać, bo macanie co chwilę pilota to żadna radość ?

//edit

Problem rozwiązany - niektóre radyjka mierzą poziom hałasu i same regulują poziom volume (np. u Pioneer'a to się nazywa ASL)

// edit

Podsumowując :

- interfejs tylko do Pioneer, Alpine i JVC

Co do radia : wymyśliłem sobie, że radyjko ma automatycznie regulować Volume zależnie od hałasu otoczenia i że ma mieć USB z tyłu lub SD pod panelem....i przy tych wymaganiach zostaje tylko seria DEH Pioneer'a z joistick'ami :mrgreen:

odnośnie sterowania do UPDATE LIST!!

Jestem po rozmowie telefonicznej z gościem z www.piloty.pl Póki co, nie posiadają jeszcze adaptera umożliwiającego wyświetlanie informacji na update list (mają taki w planach, ale na razie odległych), jest to tylko możliwe w tuner list. Jeżeli chodzi o update - robią moduły umożliwiające sterowanie z oryginalnego pilota. Czas wykonania ok. 5dni, cena 129zł +przesyłka.

Moduł pasuje do Pioneer'a. Clarion'a, JVC i chyba Alpine (o ile dobrze zrozumiałem).

Jeżeli ma ktoś inny pomysł, namiar na moduł współpracujący z wyświetlaczem to proszę o info.

Wiem, że tme oferuje moduły connects2, ale cena 319zł +przesyłka i jak dla mnie to trochę za drogo;/

kamakaze, tylko nie zapomnij, że connects2 dziala doskonale w przeciwieństwie do tych tańszych modeli. Różnica 200 zł. przy audio wartym wiele więcej, faktycznie oszczędność kolosalna. Już pisałem o działaniu takiego sprzętu w innym aucie.

antonescu sugerujesz że ten moduł nie działa poprawnie? Gdybyś raz jeszcze mógł wyrazić swoją opinię na jego temat, będę wdzięczny. Nie powiem 200zł, jakby nie było to kasa którą można by przeznaczyć na głośniki.. no to jestem w lesie;/ Może faktycznie szarpnąć się na ten z connects2?

proszę o opinie

Zacznę od tego, że ludzie od pilotów są dziwni. Gadka o pojawieniu się interfejsu do renault powtarza się od kilku lat. Widziałem ich wyrób w oplu, dało się go używać tylko czas reakcji był tak spowolniony, że szkoda słów. Connecta mam u siebie z radiem sony i wszystko działa pięknie z wyjątkiem braku tagów mp3. Ale to akurat jest wina starego auta a nie interfejsu. Informacje radia działają normalnie. Moja rada jest taka: kup sobie radyjko i zdecydujesz czy interfejs jest tobie potrzebny czy nie.

antonescu, ja właśnie jestem na etapie dochodzenia który kabelek jak wpięty do pilota, aby przesłać to do piloty.pl. Zabiłeś mi ćwieka tą szybkością pracy ich interfejsu.

Właśnie przeglądam oferte interfejsów na TME i [moje autka to Scenic 2004]:

- w zasadzie to żaden nie pasuje bo:

1. Ten wg rocznika by pasował:

http://www.tme.eu/html/PL/_framesymbol/ram...5_PL_pelny.html

ale ja posiadam żółtą złączkę którą jak przypuszczam przychodzą sygnały z pilota a ten interfejs nie posiada takiej złączki...

2. Wg wtyczek (istnienie małej żółtej) powinien podejść ten:

http://www.tme.eu/html/PL/_framesymbol/ram...7_PL_pelny.html

... ale ta cena....

3. Wg rocznika i wtyczki podejść powinien ten:

http://www.tme.eu/html/PL/_framesymbol/ram...6_PL_pelny.html

... ale nie ma wprost napisane że Scenic II (choć piszą że Megane)

I teraz na co patrzeć, czym się kierować. Mam radio Alpine i z tego co jestem zorientowany to sterowanie na nim jest realizowane przez gniazdko w standardzie mini jack a więc żaden z powyższych tego nie oferuje.

I teraz co robić ? Czy tme są na tyle fachowi że pomogą? Jak jest/było w twoim Scenic'u?

kipi, w sony też mam mini jack i w interfejsie była taka wtyczka. Nie pamiętam jaki to był model, chyba 003. Teraz widze, że kabelki z jackiem sprzedawane są osobno, w tme są po 14 zł, poszukaj dokładnie. Do alpine też jest.

antonescu, tak, właśnie widzę że wtyczki osobno. Nie pamiętasz czy w swoim wozie masz żółtą wtyczkę? Bo skoro masz wersję 003 to nie korztasz z żółtej wtyczki ? Czy mółbyś to sprawdzić i wyjąć radio (to dość prosta operacja)?

Nie jest to prosta operacja. Upchany zestaw głośnomówiący, interfejs, kable do wzmacniacza (rca 6 sztuk) i usb. Wyciągnąć to bułka z masłem ale włożyć z powrotem to już nie tak łatwo. Strasznie tam mało miejsca.

-Właśnie coś mnie oświeciło. Kiedy kupowałem interfejs były dostępne wersje CTSRN i CTDRN, pewnie coś się zmieniło. Za to teraz jest w sprzedaży uniwersalny interfejs can-bus. Skontaktuj sięz alcar z Warszawy, kupowałem u nich kilka lat temu i doskonale wiedzieli co z czym i do czego.

ale zamieszanie;/ Dzwoniłem do alcar z Warszawy. Jeżeli chodzi o moduł który obsłuży wyświetlacz, to gościu twierdzi że tylko radia sony! Koszt (u nich 350zł) i jest to moduł connects2. Facet twierdzi że innej firmy radio nie wyświetli info na wyświetlaczu seryjnym.. Do innego radia można u nich nabyć interfejs za 250zł, ale jak już zaznaczyłem bez opcji wyświetlacza. Nie zdążyłem dodzwonić się tme, bo tam się chce upewnić;/ Robi mi się już z tego wszystkiego bigos w mózgu;/

z tme, też już rozmawiałem ale niewiele to wyjaśnia. Facet proponuje mi CTSRN003 -jego zdaniem ten. Na pytanie dlaczego nie CTSRNOO5 odpowiada, że raczej ten starszy. Dowiedziałem się też Renault jest na tyle specyficzne że wyprodukowane w jednym roku samochody mogą znacząco róźnić się instalacją (wow! całkiem istotne spostrzeżenie). Podsumowując, nie dają gwarancji, że będzie pasowało;/

Jak dla mnie to głupota kupować coś, co nie ma 100% potwierdzenia. Zwłaszcza, że koleś twierdzi że dobrze gdyby zamontowali mi to w jakimś zakładzie car audio "żeby było dobrze podpięte".. :-/

Chyba zakończe poszukiwania na Izotechu.. niech jest za 150zł, ale podjadę dostanę do ręki i albo sam zamontuję albo skoczę gdzieś w Krakowie, bo firm jest pełno i zrobią na cacy. Trudno, będzie bez wyświetlacza. Byleby tylko polecenia nie spóźniały, jak pisał antonescu

Jest jeszcze opcja Pioneer'a jak zapewniają w car audio w Mysłowicach -impreza kosztuje 449zł i działa wyświetlacz. Twierdzą że zamontują mi to na miejscu z radiem.