mroko Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Upatrzyłem sobie dwie Meganeczki: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8327698 http://moto.allegro.pl/item651909534_renau...5_stan_bdb.html I teraz pytanie którą lepiej wybrać? Generalnie szukam Kombi z niedużym silnikiem benzynowym. Z początku myślałem o 1.6 ale po przeczytaniu kilku postów o KZFR przyznam szczerze że nie uśmiecha mi się co chwile wymieniać rozrząd w samochodzie. Chciałbym dowiedzieć się trochę więcej o 1.4. Czy ten silnik nie posiada jakiś wad jak 1.6 i czy te 98KM wystarcza w takim samochodzie Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Posiadam silnik 1.4, ale 82KM i w htb, i nie jest demonem prędkości ani też przyśpieszenia, jak również z danych technicznych wynika że 1.6 ma mniejsze spalanie aniżeli 1.4 Nie wiem, jak 1.4 sprawowałby się w kombi, jednak sądzę że jeżeli auto ma rzeczywiście służyć do transportu różnych dziwnych rzeczy lepiej zainwestować w mocniejszy silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 1,4 to dobry silnik tyle że do Clio szukaj 1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroko Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 To ma być samochód rodzinny czyli będzie służył żeby pojechać czasami na wakacje no i żeby dojechać do pracy 18km. Raczej nie zamierzam wozić w nim żadnych dziwnych rzeczy oprócz rodziny i walizek ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Matko 1.4 w kombi, nie pakuj się w to jeździłem... porażka bierz 1.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Jeżeli masz możliwość wyboru nie pakuj się w 1.4 osobiście uważam, że 1.6 jest jednym z lepszych silników w tym modelu... Spalanie większe o ok litr natomiast wrażania z jazdy niebo a ziemia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warmplace Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Ja mam 1.6 i 1.4 tez jedzilem - hatch 5d. Polecam 1.6 znaczna roznica i spalanie w sumie sie nie rozni jak jezdzisz dynamicznie to nawet moze 1.4 Ci wiecej wypije. u mnie 1.6 przy w miare dynamicznej jezdzie mi pali 9,2 gdzies. PS. 1.4 nie ma problemu z KZFR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alize Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 jestem tu nowy,ale pozwole sobie wtracic i swoje 2 grosze.... moim zdaniem silnik 1,6 jest wrecz stworzony do meganki jezdzilem tydzien pozyczona meganka 1,4 i byla to porazka.......naprawde.. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dibbler Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Silniczek 1.4 jak najbardziej nadaje się do Meganki - ale tylko pod warunkiem, że jeździsz sam, bez bagażu i kręcisz go wysoko lub nie potrzebujesz super dynamiki. Z mojego 6-letniego doświadczenia mogę stwierdzić, że: - dynamiczny nie jest (tylko 127 Nm - 1.6 ma bodajże 151 Nm), - pali stosunkowo mało (w lecie można przy spokojnej jeździe zejść do 6,5l/100), - jeśli już wyrzuci się cewki Sagema i wymieni na np. Beru to raczej nic się nie popsuje, - całkiem cichy poniżej 3500 obrotów. A co do tych linków: osobiście bym nie brał pod uwagę tej 1.4 - golas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroko Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 No tak wszyscy polecają 1.6 ale oglądałem już 3 meganki 1.6 i wszystkie miały popsute to słynne koło KZFR. Wszystkie grzechotały przy odpalaniu. Normalnie nie wiem co ma robić. Aż przychodzą mi myśli o zrezygnowaniu z zakupu Megi i kupieniu czegoś z innej stajni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 To zastanów się nad... dCi Mnie KZFR skutecznie wyleczyło z poszukiwań 1.6. Co do wyboru 1.4 - chyba najlepiej będzie jak się sam przejedziesz i ocenisz czy będzie dla Ciebie wystarczający. Tu możemy sobie wirtualnie pisać, ale w rzeczywistości każdy ma inne odczucia. Zapytaj "CareK" czy jest zadowolony ze sowjego 1.4 w MI GT PS. warmplace 1.4 nie ma KZFR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 mroko, Co Tobie z tym kołem chodzi. Po nocach Ci się śni? Obniżasz o koszt koła ok 650zł. Zakładam, że będzie licznik kręcony i tak będziesz wymieniał rozrząd. Auto może zostawiać 4 ślady, a Ty się kołem martwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rectosei Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 cięcie Poliftowe Meganki mają zdaje się już ten cały wynalazek zwany KZFR poprawiony, czyli podobno bezawaryjny. Ale to już trochę większe pieniążki są za takie autko, a widzę że autor wątku celuje gdzieś w roczniki 2004. Pierwsze i ostatnie ostrzeżenie! Regulamin się kłania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Jeśłi w każdej wali KZFR to potarguj obniżkę ceny na wymianę i będziesz miał pewność co do rozrządu i zmienione KZFR, na koszt sprzedającego ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlik Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Nie mów mi, że chcesz znów pakować się w 1,4 - demona szos. Nie myślałeś nad czymś większym? np. http://moto.allegro.pl/item646230631_peuge...limatronik.html Albo benzynkę 1,8. Kolega takim zrobił 500tyś. i bez problemu odsprzedał sąsiadowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi