Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Podpis elektroniczny

meganecoupe02

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zbieram informację nt podpisu elektronicznego, np jak to działa, czy to się sprawdza w biznesie, jak go zdobyć... W necie jest trochę informacji, ale chciałbym się dowiedzieć jak z tym jest w praktyce, może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Za każde info będę wdzięczny:)

Pozdrawiam.

Ja sie zastanawialem... ale w po pierwsze nie jest to za darmo... druga sprawa nie rozwiazuje to wiekszosci problemow...

Poza tym moja ksiegowa swietnie sobie radzi bez tego <ok>

Warto wziac pod uwage tez fakt iz dokumenty elektroniczne wymagaja przechowywania jak papierowe... z tym ze tu nie wystarczy katalog i z glowy

Musza byc spelnione warunki co do komputera, zabezpieczenia, backup dyskow itd.

Korzystam z podpisu elektronicznego od kilku dni (wymagane w przypadku przesyłania dokumentów drogą elektroniczną do ZUS) wcześniej były dyskietki z certyfikatem teraz jest wymagany podpis elektroniczny, sprawdza się to dobrze, wpinasz czytnik w USB, wkładasz kartę i za pomocą dołączonego oprogramowania "podpisujesz" dokumenty przed wysłaniem, oczywiście wcześniej musisz po podpisywać kilka papierków i potwierdzić rejestracje jedną procedurą poprzez internet.

Za darmo nie jest ale nie kosztuje też majątek:

http://www.certum.pl/certum/cert,oferta_po...CFVATzAod0xQepA

Ja to kupowałem w Vobisie.

deeper, Podziwiam twoją księgową ja sobie nie wyobrażam co miesięcznego składania dwóch ton papierów do ZUSu jak można to zrobić przez 10 minut drogą elektroniczną.

dzięki Panowie za odpowiedzi. Potrzebuję takiego podpisu do poświadczenia faktur dla niemieckiego urzędu celnego. Czy to się sprawdzi?

Nie przesadzajmy z ta iloscia papierow... <ok>

Warto tez dodac, ze to nie jest jednorazowy koszt <ok>

Jak prowadzisz księgowość przykładowo 100 firm, oczywiście niektóre to działalność jednoosobowa, ale niektórzy zatrudniają przykładowo 10 pracowników więc liczmy średnio po 4 pracowników na firmę i robi się nagle 400 teraz weź sobie to przemnóż przez ilość papieru jakie musiał byś fizycznie dostarczyć do ZUSu, oczywiście są biura rachunkowe które mają 5 klientów to sobie mogą pozwolić na fizyczne dostarczanie tej dokumentacji, ale tak jak pisze ja sobie tego nie wyobrażam jest to chyba nawet niewykonalne, nie wiem czy jakikolwiek zakład ubezpieczeń by się zgodził na przyjęcie takiej ilości dokumentów hehe.

Koszt masz taki, że co rok trzeba odnowić certyfikat i to jest cały koszt, w przełożeniu na zużytą ilość papieru, materiałów eksploatacyjnych do drukarek, paliwa, czy nawet swojego czasu uwierz, że jest to koszt znikomy.

@meganecoupe02 jeżeli niemiecki UC respektuję taką formę podpisów to myślę, że się to sprawdzi w 100%

Ok, powoli zaczynam łapać o co tu chodzi. Link podesłany wyżej wiele wyjaśnia.

A tak zapytam, czy są z tym jakieś problemy? Na co zwrócić uwagę przy zakupie tych urządzeń?

ak prowadzisz księgowość przykładowo 100 firm, oczywiście niektóre to działalność jednoosobowa, ale niektórzy zatrudniają przykładowo 10 pracowników więc liczmy średnio po 4 pracowników na firmę i robi się nagle 400 teraz weź sobie to przemnóż przez ilość papieru jakie musiał byś fizycznie dostarczyć do ZUSu

W takich sytuacjach w 100% sie zgadzam, jednak przy stosunkowo nieduzych ilosciach nie widze sensu.