krzysiek_wawa Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 na wstepnie chcialbym sie ze wszystkimi przywitac W profilu jak widac mam volvo v40 1.9 TD 90km, czyli blizniaczy silnik jak w Megankach dlatego tutaj przychodze po pomoc :D Ogolnie sprawa wyglada tak: 1. Przy pierwszy porannym odpalaniu chodzi nierowno przez okolo 2 sek powoli wchodzac na obroty i potrafi walnac niebiesko-szarego-bialego dymka. Ogolnie odpala bez problemow, za pierwszym razem i zakreceniem. Nastepne odpalania w ciagu dnia sa ok - najgorsze jest to pierwsze i tylko ono. Nie zauwazylem w silniku w ogole takiego czegos jak ssanie... Co mam sprawdzic, co moze byc popsute? Aha jestem dosc obeznany w mechanice, takze na poczatek chcialbym sam zdiagnozowac o co chodzi. A teraz opinia specjalisty od renaulta, ktory miesci sie w Warszawie/Raszynie przy tym kompleksie z MM i centrami handlowymi :D (moze znacie) Silnik w stanie idealnym, kompresja wysoka i rowna na wszystkich cylindrach. Dziala miekko jak na tego diesla i cicho, dymi ponizej normy (czarne baki przy dodawaniu gazu). Ogolnie ocenil stan silnika na bdb i powiedzial ze nic przy nim nie bedzie robil... Ogolnie z moich obserwacji to to, ze nie bierze oleju (nieznaczne ilosci) i plynu chlodzacego. Co sie dzieje przy odpalaniu bo wstyd jak odpalam zostawiac takiego baczka. Mam nadzieje, ze pomozecie... Dzieki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Witaj u mnie ta usterka zakończyła się z wymianą filtra paliwa w clio koszt ok 8 zł jeżeli masz ten filtr z ręczną pompką bo wtedy kupujesz tylko wkład, te wchodzenie na obroty może być spowodowane niedogrzaniem któregoś z cylindrów czyli....? tak świeca żarowa więcej pomysłów nie mam proponuję dokręcić wszystkie połączenia układu paliwowego dla spokojności i czystego sumienia. Ogólnie opisane objawy wskazują na niedogrzanie cylindra. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_wawa Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 no wlasnie, dodam ze wszystkie filtry zmienione (wlaczenie z paliwa) i swiece zarowe tez nowe firmy NGK, ale nic sie nie poprawilo... to musi byc cos innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaneq Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Tutaj poruszam podobny temat. mam podobnie. ja myślę, że te siniki tak mają i trzeba się do tego przyzwyczaić. mam wszystkie płyny, filtry, oleje i akumulatory praktycznie wymienione w ciągu pół roku i ten sam problem. co prawda dymek nie idzie, ale rozruch identyczny. dopisuję 2008-04-02: o już dymek też się pojawia. tylko na porannym rozruchu, tylko przy zimnym silniku. nie mam czasu z tym do mechanika pojechać, ale coraz bardziej wydaje mi się, że to jednak świece. pewnie działają, ale mają dużo mniejszą skuteczność. tak mi się wydaje. czy u ciebie sprawa już się jakoś rozwiązała? czy faktycznie nieskuteczność świec może spowodować poszczanie dyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi