marcinusik_ Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Czy ktoś z was korzystał z usług ręcznych myjni samochodowych na których za 30zł oferują mycie silnika? Czy warto zdecydować się na tę usługę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisandrzej Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Nie korzystałem, ale sam sobie myłem parę razy silnik w Scenicu 1,9 dti. Warto to zrobić, ale najpierw polecam zakryć komputer jakimś workiem foliowym (ja to zrobiłem reklamówką). Dieslowi takie mycie nie szkodzi, ale w banzynce trzeba bardziej uważać na elektrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 moim zdaniem nie warto - takie mycie może więcej popsuć (problemy z elektryka itp) niż będzie z tego korzyści (chyba tylko wizualnych bo koni to na pewno nie przybędzie :-P ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Nie polecam takiego mycia. Dobre jest jak masz stary silnik i chcesz go odświeżyć. W dzisiejszych autach bardzo czuła jest elektronika i często można zaszkodzić zamiast pomóc. Nawet przy sprzedaży większe powodzenie ma samochód w którym widać, że silnik jest brudny niż taki w którym widać jakby dopiero fabrykę opuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Ja szmateczką przecieram pokrywę silnika, akumulatora, i te dookoła których nowe wersje nie mają i oto mam czysty silnik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piszu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Nie polecam takiego mycia. Dobre jest jak masz stary silnik i chcesz go odświeżyć. W dzisiejszych autach bardzo czuła jest elektronika i często można zaszkodzić zamiast pomóc. auta z '98 roku kwalifikuja sie chyba pod stare elektroniki za duzo nie ma, ale fatkycznie mozna przetrzec po prostu dziada wilgotna szmatka po wyeksponowanych fragmentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 ja bym nie mył pod ciśnieniem raz sobie w 19 umyłem szlaufem ogrodowym silniczek to czekałem 4 godziny żeby móc zapalić!!! aż wysechł lepiej spryskać preparatem do mycia silnika i delikatnie opłukać wodą poniżej jakiejkolwiek elektryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Ja tam nie jestem zwolennikiem mycia silnika - nawet w stacjach. Elektryka i elektronika nie lubi wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 No ja robie tak jak Hadson. Po co myć silnik?? Fakt będzie na pewno brudny ale według mnie do silnika Megany II nie dostaje się sól w zimie i inne zanieczyszczenia z dróg (a to według mnie jeszcze gorzej działa na silnik) bo od spodu jest cały zakryty silnik. W mojej wypowiedzi chodzi o Megane II faza I bo jestem pewien, że faza II też jest tego pozbawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Nie jestem pewien czy ph II ma ten spód... Powinna... Ale jak byłem na zlocie to zobaczyłem jak niektóre wersje są okrojone jeśli chodzi o plastiki w komorze silnika... Niektórym brakowało pokrywy akumulatora, a innym wszystkiego np phII. Swoją drogą Gipsiarz należy Ci się wielki BAN za absencję na zlocie w Czeladzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERTAL Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Prawdopodobnie to nie silnik potrzebuje wody tylko właściciel esteta - silnik lepiej się czuje gdy jest trochę umazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Nieprawda Kolego. Czysty silnik ma zdecydowanie lepsze chłodzenie, niż taki "umazany". Czystość silnika jest tak samo ważna, jak czystość karoserii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Mój silnik ma chłodnicę do chłodzenia... Niestety jest obudowany z wszystkich stron i zapewne lepiej działa i lepsze ma spalanie jak jest gorący... Dlatego pozostawię opcję szmateczki, i czyszczenia plastików... Chociaż o dziwo nie brudzi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisandrzej Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 wszyscy jak kupowaliście swoje autka to silniczki w nich były czyściutkie żeby przyciągnąć oczy klienta. Głównie po to myje się silniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Ja miałem brudny - a kupowałem w ASO w dziale auta używane. Sprzedający myją silniki po to by ukryć wycieki, nieszczelności. Po to żeby oczy klienta nie widziały za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi