Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dziwne zachowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem posiadaczem Meganki 96r 1.4, od pewnego czasu nekaja ja dziwne doznania, a mnie wieksze stresy, zaczelo sie od niedzialajacego zamka centralnego, wymiana baterii w pilocie nie wiele pomogla bo pilotem nadal zamknac samochodu sie nie dalo, zamykajac kluczykiem i owszem centralny zamek dziala normalnie, wiec wybralismy sie na krotki zasluzony urlopik w polskie gory i tam meganka zaczela wariowac, nie chciala odpalac, gdy postala 2h odpala od razu, podladowalismy akumulator i przez kolejne dwa dni nie bylo zadnych problemow przy krotkich wypadach, wracaja po przejechaniu okolo 100km gorskiego odcinka meganka odmowila posuszenstwa, wszystkie kontrolki zaczely mrogac, swiatla awaryjne swiecily ale po pewnym czasie ich dziwek przyspieszal a one "swiecily" jak by wsrodku wyposazone byly tylko w swieczke a nie zarowke, na szybko zdecodowalem sie na zmiane akumulatora, i problem jakby zniknol od reki,samochod palil jezdzil, przez okolo 200km, z postojem w polowie trasy :mrgreen:, kolejny postuj a samochod znowu nie chce odpalic, swiatla swieca co najwyzej chwile normalnie, odcholowalem moja renie do znajomego, po naladowaniu baterii odpalila bez problemu,przejechala sie kawalek zaparkowala i juz nie odpalila, moze ktos z Was spodkal sie z tak dziwcznym zachowaniem, gdzie szukac zwarcia usterki,bo jak widac obstawiany akumulator i zwarcie w nim byly dobra diagnoza tylko na chwile. Pozdrawiam

dodam jeszcze ze nie dawno byl wymieniany pasek od alternatora, jest dobrze naciagniety, a w tych wszystkich przygodach nigdy kontrolka akumulatora nie zglaszala zadnych problemow, no poza tym gdy mrogaly wszystkie <ok>

• 2 tygodnie później...

tak czytając to wedle mnie akumulator, alternator albo prądnica, skoro na świeżo naładowanym wszystko jest ok a po przejechaniu odcinka juz odpalić nie chce tzn. że aku nie dostaje ładowania podczas jazdy i zostaje rozładowany. Najlepiej to sie udać do dobrego elektryka lub dobrego sklepu z akumulatorami gdzie będą mieli tester do akumulatora oraz sprawdzą prąd ładowania na zapalonym silniku. U mnie było podobnie ale... u mnie po teście okazało się że aku już jest do wyautowania, 2 cele były suchutkie, nawet po napełnieniu i naładowaniu aku był cieniuteńki więc poszedł do wymiany.

• 2 miesiące temu...

A sprawdź skrzynkę bezpieczników przy akumulatorze, poruszaj tam kablami idącymi do tej skrzynki, wsłuchaj się czy pompka syczy jak nie chce odpalić i przekręcasz kluczyk. Ja miałem podobne objawy ( no może z wyjątkiem tych migających kontrolek) raz paliła raz stawałem na parkingu i nic kreci nie odpala okazało się ze w skrzynce coś nie stykało. Może przy wkładaniu i wyciąganiu akumulatora ruszacie kablami i się na jakiś czas naprawia.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!