Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

droga Berlin - Krakow i z powrotem

MIeszko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktos moze mi powiedziec jaki jest stan drogi od Legnicy do granicy w strone Berlina ( czyli nasze A4), nadal plyty czy juz moze cos lepiej? (ostatnio bylem tam ok 9 lat temu :-P )

no i jak najlepiej i najszybciej pokonac ten odcinek bez wybijania sobie zebow i zawieszenia?

dzieki i pozdrawiam

Kolego droga super, oby więcej takich. W zeszłym tygodniu pojechałem do Jeny i spowrotem. Jedynie gdzie stałem to przed Wrocławiem budują jakiś wiadukt nad A4 za węzłem Sośnica, Jak będziesz musiał objechać skręć w prawo na DW346 w kierunku Korbielowice, Gniechów tam skręć w lewo na DK35 w kierunku Wrocławia i wylecisz na następnym węźle. Potem jest bez problemu. Mniej więcej przed Gliwicami budowany jest węzeł A4/A1 też mogą być utrudnienia, ale jak jechałem ruch był płynny. W Katowicach remontowana jest Al. Górnośląska, ale ruch jest płynny, za bramkami w Brzęczkowicach zaczyna się slalom, raz jeden pasa raz drugi i tak jest do samego Krakowa.

Najdłuższych schodów Europy już dawno nie ma. :-P

Sa sa schody!

Otoz Wro - Berlin - Holandia jezdze conajmniej dwa razy w miesiacu. Wiec.

W strone Berlina jest A4 do Krzyzowej beton nowy (110 km/h bo nie ma pobocza) pozniej jest rozwidlenie autostrad (tak! takie cos w Polsce narazie jedyne!) i jedzie sie prosto na Olszyne/Berlin A18, ktora po nastu kilometrach staje sie droga krajowa DK18 ale jest w calosci zrobiona z nowej nawierzchni betonowej (100 km/h) i taka gladka droga dojezdza sie do przejscia w Olszynie. Tam zwolnienie do 20km/h ze wzgledu na dziury na parenastu metrach a pozniej juz znowu gladko po betonie do Berlina.

Co do powrotu to od Olszyny (D/PL) do wezla na wysokosci Boleslawca (czyli jakies 80 km!) jest niestety po hitlerowskiej starej plytowej autostradzie, ktora jest oficjalnie DK18 czyli maks 100 km/h i radze zwalniac na ograniczeniach! bo mozna wyleciec albo wbic sie w podloze <ok>

Po za tym ta trasa jest super, bez korkow prawie (moze kolo Wroclawia - ale tam nie buduja tylko wiaduktu a autostradowa obowdnice Wroclawia czyli AOW A8) i bedzie tam duuuzy pelnowymiarowy wezel dwoch autostrad!.

Pozdrawiam

Z powrotem będziesz mógł wrócić także nową autostradą, zaczynającą się w Zgorzelcu. Ma być jutro otwarta, bo wracając Olszyną można zawieszenie zgubić :-P a remont autostrady Reichsautobahn 9 Berlin - Wrocław od Olszyny ma być dopiero w 2010 roku aby przekształcić ją w pełno prawną autostradę.