Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Siłowniki klapy tylniej

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...

odgrzeję kotleta :lol:

U mnie też siłowniki padły,czego efektem jest rozbita głowa

Po kilkukrotnym ataku tylnej klapy na moja głowę,postanowiłem w końcu wymienić siłowniki ,zimą nie trzymały wcale ,a przy plusowej temperaturze czasem trafiło się ,że klapa sama nie opadła z górnego położenia .Wymiana jest tak banalna,że zastanawiałem się czy w ogóle to opisywać :o Ale nie byłbym sobą jakbym tego nie zrobił 8-) Zamówiłem ze sklepu internetowego ,w którym często robię zakupy (nie będę reklamował jaki :o )komplet siłowników Polcar (na paragonie napisali sprężyna gazowa bagażnika :o ). po 25 zł sztuka .Gdy dojechały od razu poszedłem je wymienić .Wiadomo klapę trzeba otworzyć :o i podeprzeć ,czymkolwiek by nie opadła ,miałem pod ręką tylko tylną półkę więc akurat się nadała,cienkim wkrętakiem podważamy sprężysty pierścień i wysuwamy główkę starego siłownika na zewnątrz z obu mocowań górnego i dolnego ,następnie montujemy nowe siłowniki,wystarczy po prostu mocowanie siłownika wczepić w mocowanie w klapie i nadwoziu-usłyszymy charakterystyczny klik gdy wskoczy na miejsce .Same mocowanie w klapie i nadwoziu trochę przesmarowałem smarem .Operację powtórzyć dla drugiej strony i cieszyć się ,że klapa sama nie opada,a co najważniejsze po wstępnym uchyleniu / otworzeniu sama się podniesie do góry .Na koniec spijamy piwko bo zajmie nam to więcej czasu jak wspomniana wymiana siłowników klapy .

thumb_hosting_zdjec_1421160390__1.jpg thumb_hosting_zdjec_1421160501__2.jpg

tak wygląda górne mocowanie w klapie :

thumb_hosting_zdjec_1421160592__3.jpg thumb_hosting_zdjec_1421160647__4.jpg

wymieniony siłownik :

thumb_hosting_zdjec_1421160710__5.jpg

wymiana siłowników klapy megane I.pdf

• +1 1

• 2 lata później...