Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwne stukanie

gosia69

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam, że tutaj, ale nie wiem zupełnie gdzie ten temat umieścić.

Witam Was serdecznie

mam pewien problem z moją meganką :)

Jakiś czas temu, w troszkę dłuższej trasie zauważyłam a w zasadzie usłyszałam jakieś dziwne stukanie dochodzące z przedniej lewej części auta, tak jak by pod owiewką tą plastikową pod szybą. Wydało mi się to dość dziwne a dźwięk przypominał cos jak by odpadający kołpak (szybko zorientowałam się, że to na pewno nie kołpak bo po tej stronie nie mam żadnego :] ) Po jakiejś chwili stuki ustały :)

Jednak dzisiaj znowu się to powtórzyło... :) Tym razem jednak był to inny dźwięk :) coś tak jak by mi coś w środku auta spadało :) Myślałam, że to może jednak spadło coś na tylnym siedzeniu, ale niestety się myliłam...:)

Te dziwne dźwięki tak się teraz zastanawiam pochodzą z nadkola lewego, może tam leży przyczyna? A może ma z tym coś wspólnego też to, że guma przy tym przegubie jest do wymiany?

Błagam o pomoc, bo czasami mam wrażenie jak by mi w aucie paradowało stado dzikich stworków i grały wielkimi kościami pod maską :)

guma przy tym przegubie jest do wymiany

Z tym bym nie czekał, bo jak się dostanie piasek i inny syf to przegub będzie za niedługo do wymiany, a raczej cała półoś (o ile już nie jest).

Trudno wywnioskować z opisu co to jest, wszystko masz umocowane w bagażniku? Gaśnica? Lewarek? Siekiera?

Jeżeli słychać to tylko przy uruchamianiu to może być klapka obiegu wewnętrznego - kilkukrotne stuknięcie "spod deski".

Opisz trochę dokładniej problem, napisz w jakim stanie jest zawieszenie z przodu, a w nagrodę Panowie Zieloni nie usuną tego tematu, a przeniosą go we właściwe miejsce ;-) (miejmy nadzieję)

To na pewno nie jest żaden odgłos dochodzacy z tylnych stron mojego autka.

Jak nic prawe nadkole bo kiedyś jak tak stukało dokładnie sprawdzaliśmy w którym to miejscu.

Zawieszenie z przodu troszkę kuleje, ale na razie kaski brak na naprawę. Na pewno ta guma od przegubu do wymiany i amortyzatory skrzypią :)

Szczerze powiem, że nie wiem jak mogę dokładniej jeszcze opisać ten dźwięk :)

Jeśli dzisiaj też się tak będzie działo to spróbuję nagrać ten dźwięk.

Hmmm tak mi teraz świta, ale nie do końca pewna jestem, że dzieje się to kiedy jest włączony nawiew w samochodzie.

gosia69, looknij w ten temat i porównaj objawy:

http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=264&a...+wewn%EAtrznego

usłyszałam jakieś dziwne stukanie dochodzące z przedniej lewej części auta

później:

Jak nic prawe nadkole

hmm... więc która to strona? :)

meganecoupe02, wybacz :) drobna pomyłka w druku :)

To na bank LEWA strona :)

Łysy__, zobaczymy czy to nie aby ta klapka :)

Muszę jakiegoś mężczyznę o pomoc poprosić bo sama tam rączek pchać nie będę :) Się mi się jeszcze przydadzą :)

Zamiast naprawić mogę jeszcze bardziej popsuć :)

Leman666, gdyby nie to, że mnie to czasami naprawdę stresuje bo boję się, że coś złego się tam dzieje :) teraz z nawiewem to jeszcze pół biedy, ale jakoś będzie trzeba się dogrzewać w zimę prawda? :)

a ten spot w Oświęcimiu to kiedy?hmmm? może nabiorę odwagi i się pojawię :)