Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dławienie silnika

umek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem renault megane 1.6 98r 8V mam nastepujący problem.

Podczas jazdy na benzynie przy ok 3000 obr/min silnik zaczyna sie dławic po chwili wszystko wraca do normy. Samochod posiada instalacje gazową, na której chodzi idealnie. Prosze o pomoc wzdiagnozowaniu przyczyny.

• 3 tygodnie później...

po czym wnosisz? tak ze szklanej kuli potrafisz? :mrgreen:

pewnie wydedukowałeś po jedynych danych czyli 3000obr. co oznacza , że niżej pracuje i wyżej też pracuje bez zarzutu ? A jeżeli już nawet trafiłeś i jest sonda (tylko wyjaśnij co jej jest tylko przy 3000obr) to jakby miał niezwykłą instalkę to już sonda to by nie była ? Noooo nie mogę....

[ Dodano: 2009-09-26, 23:27 ]

Podczas jazdy na benzynie przy ok 3000 obr/min silnik zaczyna się dławic po chwili wszystko wraca do normy

umek a jak jest rano na zimno na ssaniu ? co to znaczy , że przechodzi i już jest dobrze? Czyli dławi jednorazowo na dzień czy zawsze po odpaleniu ? Jaki kolor i zapach spalin ? normalny i nie gryzący? Spróbuj złapać powtarzające się symptomy kiedy dławi a kiedy nie.

Spróbuj przed odpaleniem przekręcić zapłon i poczekać aż pompka dobije ciśnienia , wtedy odpalaj i zobacz czy się poprawiło.

Do sprawdzenia zapłon i oczywiście sonda (na testerze czy sinusoidalnie robi), z tym że sonda jakby padła to 3000byłoby wartością graniczną a nie przejściową (albo by go zalewało poniżej, albo przerywał powyżej czyli za mała dawka).

jak ma zwykłą instalkę to gdy jedzie na gazie to odczyt z sondy lambda nie jest brany pod uwagę. gdyby miał lepszą to już inna sprawa. miałem kiedyś identyczną sytuację (auto bez LPG) i w tych granicach obrotów dławił się. oczywiście miał wtedy spalanie większe o ok 2l/100km. wymieniłem sondę i po sprawie. najlepiej to podjedź sobie do jakiegoś mechanika lub gaziarza to za jakiegoś grosza sprawdzi Ci działanie tej sondy

• 2 tygodnie później...