umek Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Witam jestem posiadaczem renault megane 1.6 98r 8V mam nastepujący problem. Podczas jazdy na benzynie przy ok 3000 obr/min silnik zaczyna sie dławic po chwili wszystko wraca do normy. Samochod posiada instalacje gazową, na której chodzi idealnie. Prosze o pomoc wzdiagnozowaniu przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaviaseq Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 jeżeli masz zwykłą instalkę LPG to masz do wymiany sondę lambda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 po czym wnosisz? tak ze szklanej kuli potrafisz? pewnie wydedukowałeś po jedynych danych czyli 3000obr. co oznacza , że niżej pracuje i wyżej też pracuje bez zarzutu ? A jeżeli już nawet trafiłeś i jest sonda (tylko wyjaśnij co jej jest tylko przy 3000obr) to jakby miał niezwykłą instalkę to już sonda to by nie była ? Noooo nie mogę.... [ Dodano: 2009-09-26, 23:27 ] Podczas jazdy na benzynie przy ok 3000 obr/min silnik zaczyna się dławic po chwili wszystko wraca do normy umek a jak jest rano na zimno na ssaniu ? co to znaczy , że przechodzi i już jest dobrze? Czyli dławi jednorazowo na dzień czy zawsze po odpaleniu ? Jaki kolor i zapach spalin ? normalny i nie gryzący? Spróbuj złapać powtarzające się symptomy kiedy dławi a kiedy nie. Spróbuj przed odpaleniem przekręcić zapłon i poczekać aż pompka dobije ciśnienia , wtedy odpalaj i zobacz czy się poprawiło. Do sprawdzenia zapłon i oczywiście sonda (na testerze czy sinusoidalnie robi), z tym że sonda jakby padła to 3000byłoby wartością graniczną a nie przejściową (albo by go zalewało poniżej, albo przerywał powyżej czyli za mała dawka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaviaseq Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 jak ma zwykłą instalkę to gdy jedzie na gazie to odczyt z sondy lambda nie jest brany pod uwagę. gdyby miał lepszą to już inna sprawa. miałem kiedyś identyczną sytuację (auto bez LPG) i w tych granicach obrotów dławił się. oczywiście miał wtedy spalanie większe o ok 2l/100km. wymieniłem sondę i po sprawie. najlepiej to podjedź sobie do jakiegoś mechanika lub gaziarza to za jakiegoś grosza sprawdzi Ci działanie tej sondy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 instalki I generacji na śrube to już z 5 lat zakładać nie wolno a każda wyższa ma info z sondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaviaseq Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 może kolega ma instalkę zakładaną 5 lat temu!!! czego się czepiasz? pytał. odpowiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umek Opublikowano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 przyczyna mojego problemu z dławieniem silnika była pompa paliwa nie podawała tyle paliwa ile powinna teraz samochód chodzi idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi