seba.dawi Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Witam! Jestem zielony w mechanice samochodowej i jednocześnie nie mam ochoty płacić za naprawy "na oślep" więc liczę na jakąś podpowiedź (formu już mi pomogło w temacie "szalejącego" prędkościomierza). Mój Scenic w trakcie jazdy ściąga raz w lewo raz w prawo (jeśli przed odcinkiem prostym był ostry skręt w prawo to ściąga w prawo - jak w lewo to w lewo). Różni fachowcy się temu przyglądali i nikt tak naprawdę nie jest w stanie powiedzieć w czym tkwi problem. Zbieżność jest ok. Liczę na pomoc ze strony forum - może ktoś ma jakiś sensowny pomysł co to może być bez konieczności rozbierania i wymiany połowy układu kierowniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metrus Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 jak sciąga?? a kierownica w jakim jest położeniu jak ściąga na prawo też się odchyla na prawo, jak kierownica jest cały czas oki a samochód ściąga to przyjrzał bym si wahaczom, ewentualnie amory mogą być krzywe, a jak podniesiesz przednie koła w górę to układ kierowniczy nie chodzi za ciężko??, może przekładnia sie zaciera czy cos w tym stylu, a zbieżność z kąd wiesz, że jest dobra, może być ustawiona za duża zbieżność lub rozbieżność i też może mieć to wpływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba.dawi Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Co do zbieżności - nie ścina opon (obserwacja i diagnoza kogoś kto się na tym zna - w porównaniu do mnie). Kierownica w trakcie jazdy nie odchyla się - problemem jest to że w trakcie jazdy na wprost kierownica "nie usztywnia się" a samochód ściąga w jedną ze stron. Co do podniesienia kół i sprawdzenia układu kierowniczego - przy najbliższej okazji sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 jedź na geometrię przodu (a najlepiej niech oblecą i tylną belkę też tzn niech sprawdzą równoległość) i napisz co wyszło, inaczej to wróżenie ze szklanej kuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Przyglądnij się też sworzniom wahaczy. Podnieś koło i spróbuj poruszać nim w pionie jeśli się kiwa to masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba.dawi Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Dzięki za pomysły - biorę się do roboty - jak będe coś wiedział dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
76stitch Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 sprawdź łożyska w mak personie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitoo Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 76stich może mieć rację. Czy kierownica po wykonaniu manewru sama powraca w pozycję na wprost ? Jeśli trzeba jej pomagać to prawdopodobnie łożyska amortyzatorów vel łożyska McPersonów do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Może końcówki drązków kierowniczych? Nie widziałem zawieszenia w Sceniuku w koreańczyku jaki posiadam za ściaganie odpowiada w 99 % na 100 wybicie tuleji w przednich wahaczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczek Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 seba.dawi i jakie efekty? Pytam bo mam identyczną sytuację. Po mocnych skrętach kierownica nie odbija do końca i trzeba się z nią delikatnie "siłować" aby jechać prosto. Nie ma znaczenia czy skręcam w lewo czy prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eustachy2 Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 A może prozaiczna sprawa opisana w nocie technicznej 2673? Trzeba sprawdzić i ewentualnie skorygować położenie śrub wg instrukcji z noty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Cięcie Co to daje? zmienia to zbieżność albo geometrie? pytam bo wymieniałem amortyzatory i właśnie miałem w lewym kole amortyzator przykręcony tak jak na zdjęciu czyli jedna śruba w miejscu dla wersji ze wspomaganiem a jedna w miejscu bez wspomagania. Po wymianie założyłem obie tak jak dla wersji ze wspomaganiem. Po tym zaczęło mnie ściągać trochę w prawo. Przejechałem tak ok 2000 km, opon nie zdziera. Dzisiaj przełożyłem tak jak było wcześniej i chyba przestało mnie ściągać, ale pewien nie jestem bo przejechałem po tym tylko kilka km. Regulamin forum się kłania odnośnie zasad cytowania postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eustachy2 Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Nie wiem dokładnie co to daje. Oto cała nota techniczna dla zainteresowanych. 2673A.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Tez mnie meczy ciekawosc co to daje, poniewaz przed wymiana amorkow mialem tak jak na pierwszym obrazku a teraz przykrecilem tak jak jest na drugim i nie widze zadnej różnicy w zachowaniu samochodu :-/ :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek1987 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 W moim popszednim aucie R. CLio I sciągało mnie w prawo i w kierownicy były takie dziwne luzy mimo że miałem wspomaganie, defekt okazał się że miałem rozdupconą przekładnie kierownicy + wyciekał mi płyn od wspomagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi