grosso Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Witam Przy ruszaniu na 1 i 2 biegu występują dziwne wibracje, trzęsie sie całe auto, co może to powodować, czy to może być przegub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Ja bym raczej obstawiał sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 gacek_fm może mieć rację, taki objaw były aucie mojej siostry i faktycznie po wymianie całego kpl. sprzęgła już tego nie ma a sprzęgło miało docisk od nitów porysowany :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 grosso, przy padającym przegubie powinno być słyszalne terkotanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisandrzej Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 sprawdź też sobie przekładnię kierowniczą. u mnie też tak to się objawiało. Na postoju poszarp kierownicą w prawo i w lewo. Jak będziesz słyszał stuki to właąnie jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosso Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Wibracje w moim megane scenic dochodzą jakby z prawej strony auta i zaczynają się w momencie ruszania i nasilają się wraz z przyśpieszaniem, występują najsilniej na 1 i 2 biegu, a na 3 i kolejnych spokój, mam więc wątpliwości czy to jest sprzęgło, gość od którego kupiłem auto powiedział że do zrobienia jest przegub z prawej strony. Autko kupiłem 4 dni temu i ogólnie jestem zachwycony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leos Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 a moze to nie przegub tylko poducha silnika?? sprawdz czy na skreconych kołach na max w prawo takie cos jeszcze bardziej sie nasila jesli tak to bedzie jednak przegub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 A propos wibracji i skrzypienia.Mam Megane 1,5 DCI z 2005 r. Od pewnego czasu w momencie dgy ruszam lub hamuję z okolic prawego koła słychać skrzypienie podobne do drzwi starej szafy. O dziwo, kiedy jest wilgoć w powitrzu lub gdy wjadę w kałużę, to ustaje. Również w pewnym przedziale obrotów (ok.1,5 tys.) w prawej części deski rozdzielczej (okolica schowka) słychać dziwną wibrację. Po zwiększeniu obrotów wszystko wraca do normy. Może ktoś z was spotkał się z czymś takim i wie co jest przyczyną? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
student4ec1 Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 prawdopodobnie wina zużytego sprzęgła, jak już pisali poprzednicy. Miałem podobnie w OOOO - tarcza sprzegła była nieco "sfalowana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 grosso, mocowanie silnika (poduszka) - dwie przednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastiani Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam. Mam problem.Przy prędkości 90 km/h w mojej meganie 1.5 dci 2004 rok pojawiły się nagle w trasie dość mocne wibracje, ustępują one poniżej 90 km i powyżej 100 km/h sprawdzałem podczas jazdy na biegu i przyspieszaniu i na luzie i to samo .Opony mam nowe i wyważyłem je jeszcze raz i nic .Auto jest po przeglądzie i nic nie wskazywało na jakieś niedomagania.Co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiopysio Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 sprawdź też sobie przekładnię kierowniczą. u mnie też tak to się objawiało.Na postoju poszarp kierownicą w prawo i w lewo. Jak będziesz słyszał stuki to właąnie jest to. Mam ten sam objaw ,auto ptzy rozpedzaniu , zwlaszcza 2 bieg (i tylko rozpedzaniu) wibruje na boki - jak by kola bily , ale w kierownicy nic nie czuc, co jest zastanawiajace (i przemawia za kolegi teoria) , jest to ze mam stuki w przekladni kierownicy, gdy szarpie "kolem"kierownicy. Mechanik twierdzi , ze to wybita przekladnia , ale czy auto nie powinno wowczas plywac po drodze? w moim przypadku nie plywa , ale slysze wyrazne stuki ,przy wjechaniu w mala dziure lewym lub prawym kolem. No i te wibracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Stuki przy wjechaniu w dziurę to nic innego jak gumy na stabilizatorze. A jeśli porusza się kierownicą i słychać stuki to tak ma być!!! Ludzie jak macie wspomaganie to przekładnia będzie stukała. Spróbujcie na odpalonym silniku tak poruszać. Jak wtedy będzie stukało to jest coś nie tak z przekładnią. Ja mam i takie wibracje i takie szarpania głównie na 1 biegu. Jak się mocniej autu przyciśnie to telepie przodem jak w kombajnie Wymieniłem już wszystko w zawieszeniu, układzie kierowniczym i nic. Zostały mi jedynie amortyzatory które jak się wczoraj okazało mają tylko 50% no i sprzęgło. W styczniu wymienię sprzęgło. Potem amory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacor Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Ja bym raczej postawił na sprzęgło...Prawdopodobnie klęka docisk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Jeśli są to delikatne szarpnia, chodzenie na boki (pływanie) to będzie to sprzęgło. Jeśli telepie mocno autem i słychać głośne dźwięki to amortyzatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi