Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

PLAY internet problem z zasięgiem

pawelp2008

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy i koleżanki od 1,5 roku korzystam z internetu dostarczanego przez PLAY. Przez ten okres wszystko działało bez b. dobrze. Od miesiąca mam problem. W domu z dnia na dzień zniknął mi zasięg. Już nie mam siły użerać się z ludźmi z infolini :evil: . Z mapy zasięgu Play i według nich, zasięg jest bardzo dobry. Zaczynam się zastanawiać, czy może ktoś w moim sąsiedztwie używa jakiegoś urządzenia, które zakłóca skutecznie sygnał. Czy jest możliwe zakłócenie konkretnego operatora, ponieważ Orange działa bez problemu? Jeśli tak, to co to może być i jak to "wytropić"? Może coś poradzicie.

pawelp2008, To wina operatora, a właściwie infrastruktury jego sieci. Na początku PLAY dzierżawił stacje przekaźnikowe od Plusa, obecnie buduje swoje własne. Niestety nie są one w tych samych miejscach co poprzednie, no bo kto by się zgodził na swoich masztach wieszać zabawki konkurencji. Tak więc możesz być na granicy zasięgu nowej stacji swego operatora. (do dzierżawionego Plusa miałeś do tej pory bliżej) Mam podobny problem z P4, ale w kwestii zasięgu i siły sygnału GSM, G3. W pracy, praktycznie pod antenami rozrywa mi wskaźnik na wyświetlaczu, w domu (około 2,5 km) 2 kreseczki na skali to sukces. Internet mam przez radiówkę od innego operatora, to na sygnale z P4 mi nie zależy. Muszę jednak patrzeć z którego pokoju w mieszkaniu mogę dzwonić, nie we wszystkich jest odpowiednia siła sygnału, czasami zrywa połączenie.

Orange- Centertel jest w te klocki bezkonkurencyjny, niestety ma w ..."głębokim poszanowaniu" abonentów indywidualnych, ustawiając się jako operator do obsługi firm.

Również mam problemy z internetem w Playu (na szczęście nie korzystam z niego często) mianowicie nie działa on w moim pokoju(nie żartuję), wystarczy że przejdę z lapkiem do innego pokoju i już hula może nie jakoś rewelacyjnie ale jakoś tam funkcjonuje. Z telefonem w Playu również nie jest najlepiej - bardzo często w mojej okolicy gubi zasięg...

Co do zasięgu jest jeden problem. Obojętnie jakby się nie zmieniał, i tak nie dasz rady wygrać z siecią.. Miałem podobny problem z orange, nie dało się w ogóle zadzwonić ode mnie z osiedla, jak już się udało to po 20 sek. urywało połączenie. Okazało się że skończyła im się dzierżawa na miejsce gdzie była umiejscowiona antena i nie było zasięgu. Ale w regulaminie usług mają mniej więcej taki zapis: abonent oznajmia że zna i akceptuje zasięg obecny i docelowy.. Mi wmawiali że docelowy jest właśnie optymalizowany i dlatego nie mogłem dzwonić. Trwało to 1,5 roku..

Ale w regulaminie usług mają mniej więcej taki zapis: abonent oznajmia że zna i akceptuje zasięg obecny i docelowy.. Mi wmawiali że docelowy jest właśnie optymalizowany i dlatego nie mogłem dzwonić. Trwało to 1,5 roku..
to mnie troszkę zmartwiłeś. Muszę przeglądnąć dokłądnie ten regulamin. Jak sie skończył twój przypadek?

gojgien, rozumiem, tylko pytanie pozostaje :-( . Co teraz z tym knotem zrobić. Zostało mi 8 mcy umowy :evil:

sei08, modem i karta sim są sprawne. W innym miejscu działa aż miło. Dziś zrobiłem kolejne zgłoszenie a jeśli do końca tygodnia nie zareagują bedę próbował rozwiązac umowę. :evil:

Takie jedno spostrzeżenie. Jeśli dzwonicie i słyszycie automatyczne menu, czyli jeśli chcesz to, to wciśnij 1, jeśli co innego wciśnij 2 itd, to i tak za każdym razem łączycie się z tym samym działem obsługi, nawet czasem z tym samym operatorem, bez względu na temat jaki wybraliście. Okazało się, że dzwoniąc do biura obsługi Play nie można rozmawiać z nikim innym niz ci ludzie z biura obsługi. Rozumiem, że nie moga przełączyć rozmowy do kogoś bardziej kompetentnego ale też nie chcą podać innego nr telefonu ani jakiegokolwiek nazwiska osoby, która mogłaby ewentulanie pomóc, zasłaniając się niewiedzą. :evil: Także jest to ich jedyna "linia obrony".

Mój przypadek skończył się totalnym niepowodzeniem. Pisałem do UKE i UOKiK, wszędzie ta regułka działa (z docelowym zasięgiem i chyba mobilnym charakterem usługi jeszcze było), nic nie mogą poradzić, zostaje się sądzić.

Ja odpuściłem i poczekałem do końca umowy.

Z góry krzyczę że nie jestem obiektywny !!! ( Własne salony PLUS :evil:

Co się tyczy korzystania z nadajników PLUSa to Play dzierżawił tylko połączenia voice (GŁOSOWE) natomiast internet bazuje tylko na jego własnych nowych nadajnikach których bazę dopiero tworzy. O ile w większych miejscowościach naprawdę fajnie chodzi to wystarczy oddalić się na 3 kilometry od nadajnika i już jest kupa :mrgreen:

Nawet nasze pokrycie mimo wielu lat inwestycji pozostawia wiele do życzenia jeżeli chodzi o jakość transmisji, to uważam że jeszcze długi czas zajmie playowi budowa jakości chociażby takiej jaka jest w PLUSie. :shock:

pawelp2008, a nie próbowałeś sobie podłączyć jakiegoś konektora antenowego do tego modemu i jakiejś antenki?

Zawsze to jakoś poprawi jakość sygnału i mógłbyś mieć wtedy internet.

Poza tym tak jak pisze MASSARRO, Play dzierżawił od Plusa wyłącznie nadajniki Voice a 3G stawiał własne nadajniki 3G. Może mają jakąś chwilową konserwację nadajnika i dlatego nie ma.