Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z silnikiem 1.9D 1996r

axa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem z silnikiem w megance 1.9d bez turbo 1996r.

mianowicie ok rok temu wymieniony został rozrząd wraz z rolkami po przejechaniu ok 10 tysiecy kilometrów pękł pasek. Po wyciągnięciu pasek można było rwać w rękach. Pęknięty pasek pokrzywione zawory wymiana zaworów nowy rozrząd. po przejechaniu 9 tysięcy pasek pękł ponownie. wymiana zaworów na nowe uszczelniacze, szklanki zaworowe(niektóre były popękane), koło walka rozrządu(popękało), pompa zawieziona do sprawdzenia, nowe kolo pompy oleju, nowe kolo napędowe wału korbowego. Po złożeniu samochód przejechał 13 tysięcy pasek pękł ponownie. Jeszcze go nie rozbierałem ale już nie wiem co może być przyczyną pasek po wyciągnięciu można rwać w rękach. Moje pytanie do was co może być przyczyna za pierwszym razem myślałem ze pasek był zleżały i to jego wina ale znowu to samo co może być przyczyną że pasek sataje się tak osłabiony. Była sprawdzona pompa vacum. jedyne co mi przychodzi teraz do głowy to to ze pompa oleju zacina się. Pasek zawsze pęka przy minimalnych prędkościach. Nie wiem już co mam robić może to jakaś wada fabryczna. Napiszcie coś

mój mechanik miał podobną sytuację z Fordem 1,8D. Nie dopytywałem dokładnie ale z drugiej strony na kole zamachowym coś poleciało (klin cycóś :mrgreen: ) i obcinało pasek na małych obrotach. Od razu dopiszę, dla podejrzliwych że ani w tym fordzie ani pierwsze Renie 1,9D nie mają dwumasa. Szukałbym przyczyny koniecznie z drugiej strony czyli klin, mocowanie i całe koło zamachowe.

Nie rozumiem dopisku : "pasek można rwać w rękach"? Mam nadzieje, że ie chodzi o zleżany, zetlały ale ponadrywany.