boban666 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 AVE Megane Witam.Jestem posiadaczem Meganki 1996 RT 75KM.Zastanawia mnie jedna rzecz. Chodzi mi o zmianę biegów.Gdy zmieniam bieg z 1-go na 2-gi autkiem narywa i szarpie (sprzęgło zwalniam płynnie ) tak jakbym dopiero co zaczynał jeżdzić samochodem :P.Z przechodzeniem na kolejne biegi nie mam takiego problemu.Autkiem nie pirace.Szperałem troszkę na forum ale cieszko mi wyciągnąc jednoznaczne wnioski. Sam nie wiem czy może już szkrzynia pada bo sprzęgło miałem wymieniane ale nic się nie poprawiło. Dzięki za info i ewentualną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 A jakie masz obroty przy zmianie z 1 na 2.? PS.. Popraw temat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 a co z poduszkami silnika/skrzyni? one odpowiadają za tłumienie ruchów jednostki napędowej, jak masz wybite/zużyte to silnik przy zmianie obciążenia będzie żył swoim życiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boban666 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Poduszki mam wymienione na Sasic jakieś 3 miesiące temu pozatym przy wrzucaniu 3-go 4-go biegu szarpanie nie występuje zmiana przebiega bardzo płynnie.A biegi zmieniam przy ok 2200 do 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 to może masz na wybieraku luzy? sprawdź tez stan układu wydechowego, on też w pewnym stopniu wpływa na ruchy silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boban666 Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Ok posprawdzam i dam znac. Dzieki Sprawdziłem nie ma żadnych luzów.Zauważyłem jedną rzecz.Pod skrzynią biegów na płozach jest poduszka ? i nie wiem czemu ale chyba mechanik że tak powiem przeoczył to bo jest w dość opłakanym stanie (rdza) i nie wiem czy może to nie bedzie powodowało tego szarpania A tu link wydaje mi się że to jest coś takiego http://www.autkoplus.com/product/id/33759,...skrzyni-4001350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu1982 Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Witam, mam dosłownie takie same objawy co ty, więc może pochwalisz sie jak zlikwidowałeś usterkę?? Bo u mnie to wygląda wręcz identycznie. Mam silnik 1.6 16v 99r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Hej. Może poduszka skrzyni sie skończyła lub jest na wykończeniu, warto sprawdzić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu1982 Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 cytowanie raczej wątpię, bo to wygląda jakbym nie umiał jeździć, a tak nie jest owszem problem prawie jest nie zauwazalny bąź nie występuje, jeśli będę bardzo ale to bardzo powoli sposzczał sprzęgło i bardzo powoli przyspieszał. Nie cytujemy w całości posta, jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Hmm, tego to nie wiem, może na początku jak sie kupuje inne auto to potrzeba chwili, by przyzwyczaić się do czułości pedałów oraz sprzęgła jak łapie (u mnie w poprzednim aucie łapał wysoko, natomiast teraz łapie praktycznie od razu z dołu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu1982 Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 takimi wytłumaczeniami mi nie pomagasz.....to jest juz mój 7 samochód, więc wiem jak jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucho103 Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 ja tak miałem jak miałem problem z zapłonem wymiana cewek kabli i świec rozwiązała problem... ale to nie musi być to :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boban666 Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Ja tez wymieniłem cewki i kable ale to nie pomogło.Poduszke pod skrzynią tez wymieniłem ale poprawy nie odczułem.Zastanawiałem sie jeszcze nad poduszką która znajduje się z tyłu silnika (jak sie otworzy maskę) gdzieś na środku pod szybą.Przyglądałem sie temu i wydaje mi się że ona może być odpowiedzialna za te szarpania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi