porys Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Czy w Waszych Nowych Meganach występuje opóźniona reakcja auta na przyspieszanie.?Silnik 1,6, 110 KM 6 biegów.Szczególnie podczas ruszania ze świateł.Gwałtowniejsze naciskane na pedał przy ruszaniu trochę to mulenie skraca ,ale szarpie autem tak do 30 km/h.Napiszcie czy u Was też jest tak "dziko" ;-) z ruszaniem z pod świateł!!!Prawdoopodobnie związane to jest z elektronicznym pedałem przyspieszenia. W poprzednim aucie gdzie pedał za pomocą normalnej linki sterował bezpośrednio mechanicznie przepustnicą ruszanie było o wiele płynniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 a moze ESP ingeruje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porys Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Nie posiadam ESP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmurekk Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witam!! U mnie jest taka sama sytuacja. Jest to dość wkurzające szczególnie w momencie jak człowiek chce się wcisnąć na skrzyżowaniu. Może jest to trochę związane też z zestopniowaniem skrzyni, jedynka jest bardzo bardzo krótka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porys Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ciekaw jestem czy :roll: zjawisko to występuje z innymi silnikami i innymi skrzyniami biegów?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan999 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Mam Megane III 1.4Tce i nie mam żadnych problemów z przyspieszaniem. Pedał reaguje tak jak klasyczny z linką. Jedynie gdy jest ciepło i działa klima to przy ruszaniu trzeba głębiej wcisnąć gaz, poza tym normalnie jedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Ja czuje roznice, nie ma szarpania, ale wyraznie jest roznica w porownaniu do poprzedniego samochodu. Tam wcisniecie gazu powodowalo ze natychmiast silnik sie rozkrecal. Tutaj jest wyczuwalny lag. A wogole jadac bez gazu na 1 biegu... szybkie wcisniecie do dechy ok 1s opoznienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porys Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 deeper masz benzynę 1,4 czy 1,6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość porky Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 U mnie jest to wyraźnie zauważalne, ale tylko przy bardzo zimnym silniku, tuż po uruchomieniu. W poprzednim aucie (Megane II 2003, 1.6 16V 115KM) było dokładnie to samo. Przy próbie ciut mocniejszego przyspieszenia na zimnym silniku szarpanie i dławienie. Pomaga odpuszczenie gazu. W sumie trwa to ledwie 2-3 minuty od uruchomienia zimnego motoru, więc jest niezbyt uciążliwe. Potem wszystko OK. A może to po prostu komputer nie dopuszcza do zbyt dużego obciążenia zimnego silnika ingerując w pracę elektronicznego pedału gazu? To miałoby sens! Przy bardzo delikatnym wciskaniu gazu opóźnienie nie występuje. A po paru minutkach można szaleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pers Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 U mnie jest identycznie (Meg II) jak z rana odpalam. Po lekkim przygazowaniu pedału po 1s. zaskakuje. Po rozgrzaniu ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 masz benzynę 1,4 czy 1,6?1,6 16v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanPio Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Ciekaw jestem czy :roll: zjawisko to występuje z innymi silnikami i innymi skrzyniami biegów?Pozdrawiam Tak występuje mam to samo przy ruszaniu i czasem przy wyprzedzaniu. Czuje jakbym to nie ja dusil na gaz tylko ktos za mnie a ja wydaje tylko polecenia :). Szarpanie jest denerwujace szczegolnie jak obo siedzi zona. Po paru miesiacach jezdzenia pytala mi sie czy potrafie tym autem jezdzic :). Porazka A wogole jadac bez gazu na 1 biegu... szybkie wcisniecie do dechy ok 1s opoznienie Na wyzszych biegach tj. na "2" i "3" tez to zauwazylem. Czasem jest szybka reakcja a czasem odczuwalne opoznienie. Mam nadzieje ze ten komputerek ktory tym steruje nie zawiesi mi sie w najmniej dogodnym momencie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonKisiel Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 JanPio, to, że w 1.6 jest taka sytuacja to wiemy. Więc dlaczego na pytanie Ciekaw jestem czy :roll: zjawisko to występuje z innymi silnikami i innymi skrzyniami biegów?Pozdrawiam Odpowiedziałeś, że w innych silnikach też to następuje? Jak macie takie same silniki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanPio Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Cięcie Silniki nie są takie same. Maja taka sama pojemnosc ale moj ma 100 KM a u porys 110KM. Moj ma skrzynie pieciobiegowa a porysa 6. Wiec generalnie silniki sa rózne Regulamin forum się kłania Doczytaj tam dokładnie o zasadach cytowania i pisowni postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daś Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 słuchajcie ja w swojej mam to samo... muszę silnik trzymać na wyższych obrotach aby wrzucić kolejny bieg a potem "dawać mu czas" delikatnie wciskając gaz... bo inaczej czkawa na 2 sekundy i wystrzał jak z procy... czy może ktoś się orientuje czy to nie jest sprawa komputera? spalanie mi rośnie do 8.5-9.0 mam jeszcze starą lagunę 1.9dci z 2000 i tam nie ma mowy o jakimś zająknięciu chociaż na chwilę... moc i moment bardzo porównywalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi