fajer_magot Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Witam mój samochód: megane phI 96r 1,6 8V +lpg objawy: zgasł podczas jazdy, nie zapala po przekręceniu kluczyka do pozycji zapłonu słychać ciągle przeskakiwanie przekaźnika w skrzynce w komorze silnika, obroty na obrotomierzy wzrastają (silnik wył.), kontrolka od komputera gaśnie normalnie, nie da rady go odpalić ani na lpg ani na pb. brak iskry. cewki, kable, świece oraz dwa przekaźniki wymienione:( bezpieczniki wydają się być sprawne. nie wiem co się dzieje, nie mogę wyciągnąć tej płytki z przekaźnikami bo kable napięte i na mrozie to nie za fajnie, boje coś urwać jakieś sugestie co to może być? oraz co to są tam za 3 przekaźniki (dwa takie same co wymieniłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 rozrusznik kręci ? Czujnik położenia wału sprawny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fajer_magot Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 rozrusznik kręci; co do czujnika to nie wiem, gdzie i jak to sprawdzić? ale czy uszkodzony czujnik powodowałby ciągłe przełączanie się przekaźnika? od czego są to w ogóle przekaźniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 jak nie będzie sygnału z czujnika,auto nie zapali ,co do przekażników ,trudno powidzieć,musiałbym zerknąć na schemat .Na zdjęciu masz pokazany czujnik-to z niebieską końcówką ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fajer_magot Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 domyślam się ze nie zapali, ale ja jakoś nie dopatruje się w tym tego problemu z przekaźnikiem. mógłbyś mi przesłać takowe schematy? ([email protected]) edit na zdjeciu widac czujnik? jak go sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 schemat elektryki masz w ''Sam naprawiam'' ,jest tu na forum .Czujnik wystarczy wyczyścić ,często ulega zabrudzeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fajer_magot Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 czyszczenie czujnika nic nie dało:( czekam jeszcze na jakieś propozycje/odpowiedzi, niestety dzieli mnie i moja renate ~70km: co utrudni mi sprawdzanie co nowych teorii, ale czym więcej się ich uzbiera tym lepiej edit może to być silnik krokowy? mógł paść całkiem tak że nie da się odpalić kiedyś miałem uszkodzony ale w tedy się pokazywała kontrolka od aparatury kontrolno-zapłonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 może to być silnik krokowy? mógł paść całkiem tak że nie da się odpalić kiedyś miałem uszkodzony ale w tedy się pokazywała kontrolka od aparatury kontrolno-zapłonowej Możliwe, ale wtedy byś miał iskrę. Spróbuj go odpalać z lekko wciśniętym pedałem gazu to go wykluczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fajer_magot Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 dodawanie gazu nic nie dawało, tzn takie "pompowanie" no ale nie był wciśnięty od początku podczas odpalania [niestety szybko tego nie sprawdzę, ale czekam jeszcze na propozycje:] edit mając cały czas na względzie że wyłączony silnik pokazuje obroty, jakieś 1000, to może ten czujnik prędkości ma coś na rzeczy? sygnał z niego jest brany przez "elektryczne urządzenie sterujące" (kozacka nazwa;p) pod uwagę; zdaję się że ten przekaźnik co kłapie to jest przekaźnik od pompy paliwa coś komuś się nawsuwa? [ Dodano: 2010-01-04, 16:35 ] UP próbowałem podpytać mechanika, oprócz tego że mówi że to może być wszystko, to ew gdzieś może nie być kontaktu z masa, albo całkiem komputer siew wysypał (wewnętrzny błąd którego nie pokazuje), albo się zwalił immobilizer (ale on też nie pokazuje błędu) dalej żadnych sugestii? [ Dodano: 2010-01-19, 19:51 ] up renata naprawiona, przekazano mi ze nie dochodziło napięcie do komputera, policzyli za diagnozę i usuniecie usterki 180pln pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi