Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam wymienić termostat i w związku z tym mam dwa pytania, na które nie znalazłem odpowiedzi przeszukując całe forum. Mianowicie:

1. jakiej firmy, oczywiście w rozsądnej cenie, najlepiej kupić termostat?

2. czy do wymiany termostatu w Scenicu z silnikiem 2.0 8V trzeba spuszczać płyn chłodniczy, jeśli nie, to czy po odkręceniu obudowy termostatu nie wycieknie trochę płynu?

Wiem, pytania dla znawców są banalne, ale ja bez tej wiedzy nie mogę zabrać się za wymianę termostatu.

Z góry dzięki,

pozdrawiam.

płynu troszkę wycieknie-z bloku i tyle co wyleci trzeba dolać,a potem odpowietrzyć układ,sprawdź średnice termostatu bo może się okazać,że były różne,ja za pierwszym razem według katalogu kupiłem za duży :-/

mój termostat w megi ma 50 mm średnicy,w sklepie powiedziałem sprzedawcy jaki chcę...i zamówił 53 mm,więc upewnij się że sam kupisz właściwy

płynu troszkę wycieknie-z bloku i tyle co wyleci trzeba dolać
A w przybliżeniu to ile; około 100 ml, 0,5 L czy 1 litr?
potem odpowietrzyć układ
Już tyle sposobów na odpowietrzenie układu się na forum naczytałem, że w końcu nie wiem jak to zrobić :-? , może masz jakiś konkretny sposób?
sprawdź średnice termostatu
Planuję wyjąć swój i iść z nim do sklepu, aby zamówić taki sam :)

A jakąś konkretną firmę termostatu polecasz?

mi płynu uciekło coś około 0,5 litra ,ale zaraz zatkałem otwór w bloku by nie wyleciało więcej :) ,powiem jak ja odpowietrzyłem :zalałem płyn do zbiorniczka nieco ponad połowę ,obroty ponad 2000 ,odpowietrznik na chłodnicy popuszczony i na wężu za termostatem ,korek zbiorniczka odkręcony i czekałem aż się wentylator załączy ,potem podokręcałem odpowietrzniki jak zaczął płyn uciekać,najpierw ten od chłodnicy i tyle .Co do termostatu,niepamiętam firmy .

Miałem już verneta, jakiegoś noname'a (qualitie of france) oraz wahlera i ten ostatni jeździ ze mną do dziś. Był dosyć drogi (70zł, inne 20-30), ale tylko on zapewnia szybkie osiąganie temp oraz brak pływania wskazówki temp na zegarach (widocznie szybko reaguje na minimalny wzrost temp). Temp otwarcia i zamknięcia dla wszystkich termostatów były takie same. Różniły się charakterystyką otwarcia dla pośrednich wartości i wahler mi najbardziej pasuje