krzaniu Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Witam. Jakoś nie dawna zaczął mi się nie włączać wentylator na chłodnicy. Mój samochodzik to Megane 1 98' 2.0 8V z klima. Oto co już próbowałem.... Wyciągnąłem wtyczkę z czujnika wkręconego do chłodnicy, spiołem na "krótko" i najpierw jeden bieg, potem drugi i jedyne co usłyszałem to tak jakby jakiś przekaźnik po prawej stronie się przełączał, ale wentylator ani drgnie. Drugą rzeczą to poprostu włączyłem klime bo zawsze po włączeniu klimy wentylator się również włączał i co zobaczyłem....ze też ani drgnął. Spotkał się ktoś już z taką usterką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 A sprawdzałeś przy tych eksperymentach, czy do silnika wentylatora dochodzi napięcie? Może silnik spalony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzaniu Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 no sprawdzałem, napięcie dochodzi. Wydaje mi się że coś będzie z silnikiem wentylatora..... :/ może szczotki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 31 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 No i proszę jaka szybka diagnoza Wypatrosz silnik z samochodu i go zozbierz. Wtczyść, ewentualnie wymień szczotki i będzie git. Póki co daj mu napięcie i popukaj czymś w jego obudowę. Może szczotka sie ruszy. Samo uzwojenie chyba da sie też sprawdzić omomierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi