warenos Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Witam, od niedawna jestem posiadaczem Megane II Sedan 1.6 2003r. Ponieważ wcześniej jeździłem turbodieslami, mam takowe pytanie: Jaką macie prędkość na 5tym biegu przy 3tyś obr/min. Pytam ponieważ u mnie jest ok 100km/h, wydaje mi się iż za mało, choć może to tylko efekt użytkowania samochodów z silnikami o innej charakterystyce. Pyt.2: Jakie obroty powinny być na biegu jałowym. gdyż u mnie są one w granicach 600-700obr/min (też mam wrażenie że mało, choć auto nie gaśnie i nie "telepie"). Za odpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooha Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Wszystko w porządku kolego,te silniki tak mają.W trasie brakuje 6 biegu B) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffaell2 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 To fakt - jest super dopóki nie chcesz jechać 140, bo wtedy już jak wiertarka pracuje. Z drugiej strony ma to plusy. W Primerze na 5 biegu przy 3 tys. obr mam prawie 130 km/h. Czyli przy 100km/h jak chcę wyprzedzić szybko to muszę redukować na 4, bo obroty są tak niskie, że benzyniak nie ciągnie (co innego diesel). A w megance nawet 1.4 od 100 na 5 ciągnie lepiej niż primera 1.8. Oczywiście jak dojdzie do tych 3 tys. to sytuacja się zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi