Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pomocy - zwariowała elektryka

Rekomendowane odpowiedzi

cześć, mam taki problem, jak włączę światła, wycieraczki, kierunkowskazy, elektryczne szyby to słychać głośne bzyczenie z okolicy skrzynki bezpieczników, jeśli coś włącze a silnik był odpalony to gaśnie.

Wycieraczki nie działają w ogóle, ruszyły się tylko 5 cm. i stoją (i jeszcze coś silniczek skrzeczy), centralny zamek z pilota wariuje, raz otwiera raz zamyka drzwi.

Zaraz będę sprawdzał wszystkie bezpieczniki, może to jakiś przekaźnik ?

Proszę o pomoc co to może być ?

niektóre rzeczy działają, np. światła długie, elektryczne lusterka.

wydaje mi się że uciekła gdzieś masa dla tych wspólnych nie działających elementów (światła drogowe, kierunki, wycieraki przednie, szyba pasażera i może coś jeszcze) - ktoś wie gdzie to jest zmasowane ???

Teraz bzycznie słychać z skrzynki koło kierownicy i z tej pod maską, zależy co robię, jak włanczam światła, kierunki itp. do z tej koło kierownicy (z za bezpieczników słychać bzyczenie), teraz doszło coś takiego że jak przegręcam zapłon to tyrkocze prawy przekaźnik z skrzynki pod maską (jest tylko jeden, lewe gniazdo jest puste). Wcześniej wyskakiła przycisk pod maską odcinający paliwo i pomogło jego wciśnięcei, teraz już nie wyskakuje i nie można odpalić auta. Bezpieczniki sprawdzałem są ok.

Na 90% uciekła masa gdzieś, tylko gdzie te wszystkie rzeczy mogą być zmasowane ?

Sprawa załatwiona, przyczyną okazały się zaśniedziałe uziemienia instalacji. Elektryk to poczyścił, wymienił kilka głównych bezpieczników które były zaśniedziałe i do tego klemę masy akumulatora. Koszy 200 zł czyli bez tragedii a serwis 400 m. od domu.

• 4 tygodnie później...

Najpierw przeczyść klemę masy przy akumulatorze. Potem po lewej stronie aku masz główny bezpiecznik, tam o ile się nie mylę też jest jakaś masa. Za silnikiem po lewej stronie jest masa od silnika, też ją przeczyść. I posprawdzaj sobie wszystkie bezpieczniki.