eloziom Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 cześć, mam taki problem, jak włączę światła, wycieraczki, kierunkowskazy, elektryczne szyby to słychać głośne bzyczenie z okolicy skrzynki bezpieczników, jeśli coś włącze a silnik był odpalony to gaśnie. Wycieraczki nie działają w ogóle, ruszyły się tylko 5 cm. i stoją (i jeszcze coś silniczek skrzeczy), centralny zamek z pilota wariuje, raz otwiera raz zamyka drzwi. Zaraz będę sprawdzał wszystkie bezpieczniki, może to jakiś przekaźnik ? Proszę o pomoc co to może być ? niektóre rzeczy działają, np. światła długie, elektryczne lusterka. wydaje mi się że uciekła gdzieś masa dla tych wspólnych nie działających elementów (światła drogowe, kierunki, wycieraki przednie, szyba pasażera i może coś jeszcze) - ktoś wie gdzie to jest zmasowane ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Sprawdz bezpieczniki wszystkie,pod maską tez jesli masz. i zerknij jeszcze okiem na wyglad skrzynki bezpieczników pod deska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomas__1 Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Koło której skrzynki bezpieczników słuchać 'bzyczenie' - w kabinie czy pod maską? Sprawdź bezpieczniki koło akumulatora i ewentualnie przekaźniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eloziom Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Teraz bzycznie słychać z skrzynki koło kierownicy i z tej pod maską, zależy co robię, jak włanczam światła, kierunki itp. do z tej koło kierownicy (z za bezpieczników słychać bzyczenie), teraz doszło coś takiego że jak przegręcam zapłon to tyrkocze prawy przekaźnik z skrzynki pod maską (jest tylko jeden, lewe gniazdo jest puste). Wcześniej wyskakiła przycisk pod maską odcinający paliwo i pomogło jego wciśnięcei, teraz już nie wyskakuje i nie można odpalić auta. Bezpieczniki sprawdzałem są ok. Na 90% uciekła masa gdzieś, tylko gdzie te wszystkie rzeczy mogą być zmasowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomas__1 Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Moze właśnie ten przycisk nawalił i nie daje dobrego styku. Z tego co wiem odcina przekaźnik od pompy paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eloziom Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Sprawa załatwiona, przyczyną okazały się zaśniedziałe uziemienia instalacji. Elektryk to poczyścił, wymienił kilka głównych bezpieczników które były zaśniedziałe i do tego klemę masy akumulatora. Koszy 200 zł czyli bez tragedii a serwis 400 m. od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lpiotr1004 Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Mam podobną awarie ale nie wiem gdzie się masują jeśli byłeś w aso może wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deceq Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Najpierw przeczyść klemę masy przy akumulatorze. Potem po lewej stronie aku masz główny bezpiecznik, tam o ile się nie mylę też jest jakaś masa. Za silnikiem po lewej stronie jest masa od silnika, też ją przeczyść. I posprawdzaj sobie wszystkie bezpieczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi